Kerktoren Ameide heeft klok weer terug

De grote klok van de toren van de Hervormde Kerk in Ameide hangt weer op z'n plek. Het 1100 kilo zware gevaarte dreigde deze zomer voor de derde keer in de historie naar beneden te storten, omdat er scheurtjes zaten in de ophanging.
Het probleem werd ontdekt tijdens de jaarlijkse inspectie. Eind augustus werd de uit 1608 daterende klok naar beneden gehaald en maandagochtend werd hij weer ingehesen.

"Hij gaat omhoog, daarna door het klankgat naar binnen en daar maken we hem vast aan de eveneens vernieuwde ophanging", vertelt Jaap Leyten van de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij voorafgaand aan de klus.

Kanonnen
Onder de toeschouwers bij het inhijsen waren ook twee hoogbejaarde mannen van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven. "Het is de tweede keer, dat ik de klok van dichtbij zie", zegt Kees van Toor.

"De vorige keer was in 1943, toen de Duitsers hem naar beneden hadden gegooid'', vervolgt Van Toor. ''Hij moest worden omgesmolten. Ze wilden er kanonnen van maken."

De klok eindigde dankzij verzetsstrijders niet als wapen. Het Groningse verzet bracht een schip vol met klokken tot zinken. Na de oorlog werden de klokken van de zeebodem gehaald en kreeg Ameide z'n klok terug.

Grote brand
In 1953, bij de grote brand in het dorp, stortte de klok opnieuw omlaag. Krijn van der Grijn, die pal naast de kerktoren woont, weet het nog als de dag van gisteren.

"Het was precies twaalf uur, maar tussen de achtste en negende klokslag kwam-ie omlaag." Door de schade klonk de klok volgens hem dof: "Daarom klinkt die van Lexmond mooier", weet Van der Grijn.

Gelijktijdig met het restaureren van de ophanging zijn nu ook de oude schade aan de klok hersteld. Of-ie nu ook weer mooi klinkt, is nog even afwachten.
Deel dit artikel:

Reageren