Nabestaanden van Yasmeen: vervolg ook schoonfamilie

Voorafgaand aan een rechtszitting hebben nabestaanden van de Pakistaans-Nederlandse Yasmeen dinsdagochtend gedemonstreerd. Ze willen dat niet alleen haar echtgenoot wordt vervolgd, maar ook haar schoonfamilie. De moeder van Yasmeen, die voor het proces uit Pakistan is overgekomen, liep voorop.
Het lichaam van de 25-jarige Yasmeen werd in februari gevonden in het bos bij het Drentse Ruinen. De Rotterdamse van Pakistaanse komaf bleek te zijn gewurgd. In de weken daarvoor was Yasmeen, moeder van twee jonge kinderen, vermist.

Hoofdverdachte in de moordzaak is echtgenoot Adeel D. Twee anderen zouden hebben geholpen bij het wegmaken van het lichaam.

Adeel D., stond dinsdag weer voor de rechter. Het ging om een zogeheten pro forma-zitting, waarop de zaak nog niet inhoudelijk behandeld wordt.

De nabestaanden vinden dat ook de schoonfamilie verantwoordelijkheid draagt voor de dood van Yasmeen. Ze zou jarenlang zijn vernederd en mishandeld, had geen sociaal leven en kwam niet buitenshuis. Niemand deed iets om haar te helpen.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de schoonfamilie niet omdat ze in deze zaak geen strafbare feiten heeft gepleegd. Er is door politie en justitie onderzoek gedaan maar volgens het OM is de schoonfamilie niet betrokken bij de dood van Yasmeen of het laten verdwijnen van haar lichaam. Dat ze mogelijk als huisslaaf is gebruikt en in een gedwongen isolement leefde, staat los van deze moordzaak.

Rattengif
Adeel en Yasmeen hadden een slechte relatie. Hij wilde van haar af en vroeg de immigratiedienst om haar uit te zetten. Maar de IND ging daar niet op in.

D. ontkent dat hij Yasmeen heeft omgebracht. Volgens hem is ze gestorven als gevolg van een ongeluk. Maar Justitie gelooft daar weinig van.

D's surfgedrag op internet pleit ook niet in zijn voordeel, zegt het OM. Kort voor de verdwijning van Yasmeen had hij uitgezocht waar hij rattengif of cyanide zou kunnen kopen. Bovendien is uit zijn telefoongegevens gebleken dat hij na de dood van Yasmeen in Drenthe is geweest.


Demonstratie voor vermoorde Yasmeen. Ze willen niet alleen vervolging van man ook schoonfamilie <a href="https://twitter.com/RTV_Rijnmond">@RTV_Rijnmond <a href="https://t.co/my4BWoVJ4d">pic.twitter.com/my4BWoVJ4d
&mdash; Marion Keete (@okeetje) <a href="https://twitter.com/okeetje/status/656372264540196865">20 oktober 2015

Deel dit artikel:

Reageren