nieuws

Duizenden Rotterdammers delen via Peerby

ROTTERDAM - Steeds meer mensen lenen hun spullen uit aan onbekenden. Dat klinkt vreemd, maar Peerby maakt het mogelijk om spullen uit te lenen aan buurmannen en buurvrouwen op het internet. In Rotterdam hebben zich al vijfduizend mensen aangemeld.
Vroeger leende je eigenlijk alleen spullen uit aan en van je directe buren, maar via Peerby kan je een beroep doen op veel meer mensen uit je buurt. Je plaatst een oproep bijvoorbeeld voor een boormachine, deelnemers uit je directe omgeving krijgen een melding en kunnen reageren of ze het gewenste gereedschap willen uitlenen.
"Binnen een half uur hebben de mensen vaak al een antwoord op hun zoekvraag van iemand uit de buurt", zegt Hugo van der Spek van Peerby.
Van gourmetstellen tot bladblazers
Wessel Reinders is een deler van het eerste uur: "Ik heb een slijptol en dat is een gewild object want die heb ik nu al zo'n acht keer uitgeleend."
De meeste vraag is er naar gereedschap, feestartikelen en spelletjes. "Maar tijdens het herfstseizoen willen ook veel mensen een bladblazer lenen en met de kerst is er een piek in gourmetstellen", vertelt Hugo van der Spek van Peerby. Het digitale leenplatform wil zo een alternatief bieden voor de wegwerpcultuur.
Deeleconomie
Peerby is een voorbeeld van de groeiende deeleconomie in Nederland. Steeds meer mensen zijn bereid onderling te delen. Dankzij het internet. Via Snappcar kan je gebruik maken van andermans auto, via Airbnb van andermans huis en via Thuisafgehaald van andermans maaltijd.
De onbekende lener van je spullen kunnen vertrouwen is natuurlijk wel een dingetje. Veel deelplatforms hebben het georganiseerd via reviews. Bij spullenplatform Peerby gaat het vooral op basis van goed vertrouwen en het registreren met adres.
Controle
Deelnemer Reinders heeft een extra controle ingevoerd: Ik vraag iemands mobiele nummer en zoek de persoon op Facebook op."Hij heeft tot nu toe altijd zijn spullen teruggekregen, al moest hij er wel een keertje achteraan gaan.
Hij is vooral een deler vanwege zijn gewilde gereedschap, zoals de slijptol en decoupeerzaag. Maar hij heeft ook één keer iets geleend: "Ik had een keer een klein onderdeel nodig om mijn achterband te vervangen. Via Peerby had ik binnen vijf minuten contact en toen was het zo gepiept."