nieuws

Hoe douanier Gerrit G. de spin werd in het drugsweb

Douanier Gerrit G. (54) uit 's-Gravenzande verdiende miljoenen met één simpele druk op de knop. Dankzij hem konden criminele bendes grote partijen cocaïne moeiteloos via de Rotterdamse haven invoeren.
Zijn werkwijze wordt uitvoerig beschreven in het dossier van de drugszaak, dat
RTV Rijnmond
en de
NOS
hebben ingezien. Uit stukken blijkt dat mogelijk meer douaniers bij deze corruptie betrokken zijn geweest.
G. werkte zo'n 35 jaar bij de Rotterdamse douane. De laatste zes jaar deed hij dat op de afdeling Pre-arrival. Dat is een cruciale post. Controleurs van de douane beslissen daar of containers al dan niet worden geïnspecteerd op drugs.
Code rood
Van ieder transport in de Rotterdamse haven wordt een risico-analyse gemaakt. Bij code oranje is er werk aan de winkel voor de controleurs: zij bepalen of een container wordt gecheckt.
Geven ze code rood, dan wordt een scan gemaakt en komen er drugshonden. Geven ze code wit, dan wordt de container ongemoeid gelaten.
Op 17 april 2015 komt het schip de Marfret Marajo uit Brazilië in Rotterdam aan. G. neemt de controle voor zijn rekening. Drie containers worden door hem als 'wit' in het systeem gezet.
In de containers zit, verstopt tussen flessen kokoswater, 459 kilo cocaïne. De partij wordt door de recherche onderschept en G. wordt gearresteerd.
De douanier weet dan niet dat hij al bijna een jaar wordt gevolgd. Op 17 juli 2014 komt namelijk een tip binnen bij de politie: "Gerrit G. is een foute douanier die al jaren voor criminelen regelt dat containers buiten de scan gehouden worden."
Daarna wordt hij geobserveerd en afgeluisterd.
Henk E.
Rechercheurs zien bijvoorbeeld dat hij op 5 april 2015 een afspraak heeft met de Schiedamse crimineel Henk E. op de parkeerplaats bij zwembad Maesemunde in ’s-Gravenzande.
E. is een van de criminele contacten van G. De Schiedammer zou de opdrachtgever zijn van het drugstransport dat twee weken daarna dus wordt onderschept.
G. vertelt in zijn eerste verklaringen bij de politie hoe hij verzeild raakte in het criminele circuit. Hij werd via-via benaderd. "Ze wilden dat ik voor hen ging werken. Ik zat op een plek waar zij dat wilden. Ze wisten alles van mij. Ze wisten waar ik woonde, ze wisten zelfs waar mijn kinderen op school zaten. Ik was overdonderd."
G. zegt dat hij ook bang was. Een van de drugsbazen, René F., droeg namelijk altijd een wapen. Henk E. noemt hij "iemand die op je overkomt, van dat je hem niet in de maling moet nemen. Hij zei ook tegen mij: als je me belazert, ga je eraan."
Lucratief
Meewerken met de drugsbazen is lucratief, zeer lucratief. In een afgeluisterd gesprek van G. met zijn schoonzoon vertelt hij dat hij voor een transport van 300 kilo cocaïne negen ton kan verdienen. Dat is bijna 10 procent van de waarde van de partij.
In dat gesprek, op 21 oktober 2014, gaat het over twee zendingen die nog onderweg zijn. "Als het nog twee keer zo is, nou dan kan ik stoppen. Echt, dan ga ik heerlijk weg. Dan vind ik het helemaal goed." Maar nog voor G. kan rentenieren, wordt hij gearresteerd.
De ex-douanier zwijgt uiteindelijk tegen de politie, maar in zijn eerste verhoren is hij zeer openhartig: hij noemt namen en rugnummers van verdachten. Hij schetst ook de onderlinge ruzies en plannen om elkaar te vermoorden.
Justitie gaat ervan uit dat twee mensen zijn geliquideerd vanwege de mislukte transport van de 300 kilo coke: Rob Zweekhorst (januari 2014) en Rinus Moerer (april 2014).
Zweekhorst was slachtoffer van een tragische persoonsverwisseling. Verdachte Dennis van den B. was vermoedelijk het eigenlijke doelwit.
Collega's
G. laat verder doorschemeren dat enkele collega’s bij de douane ook betrokken waren bij de drugshandel. Hij heeft het dan over 'zebra’s', verwijzend naar de strepen op de epauletten.
"Door de mensen waarmee ik ben omgegaan, is bevestigd dat er meer zebra’s waren. Die deden hetzelfde als ik en er was er een die nog veel meer kon."
Namen heeft hij niet genoemd en tot op heden is er nog geen andere douanier opgepakt in deze zaak. En dus wacht Gerrit G. uit ’s-Gravenzande voorlopig als enige ambtenaar zijn berechting af.
In vrijheid overigens. De rechter heeft hem in de gelegenheid gesteld zijn zieke vrouw te begeleiden tot het grote proces begint.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl