nieuws

Minder paddestoelen in Mallebos

SPIJKENISSE - Het gaat niet goed met de bospaddestoel. Door de toename van stikstof in de lucht, neemt het aantal paddestoelen de laatste jaren af. Dat merkt ook paddestoelenkenner en liefhebber Ad Vliegenthart. Hij houdt voor Staatsbosbeheer de paddestoelenstand van het Mallebos in Spijkenisse bij.
Ondanks de milieumaatregelen van de overheid tegen stikstof, zijn er in de bossen steeds minder soorten en aantallen paddestoelen te vinden. Vooral de cantharel, de vliegenzwam en het eekhoorntjesbrood doen het slecht.
"Het zijn de paddestoelen die in symbiose leven met de bomen. Zij vullen elkaar aan. De zogenoemde opruimers, die leven van dood hout, hebben er vooralsnog geen last van," aldus Ad Vliegenthart. Ook de droogte draagt bij aan de achteruitgang.

Zorgwekkend

In het Mallebos staan veel verschillende soorten paddestoelen, van klein tot groot. "We halen nog net de 500 niet, maar het is best veel," zegt Vliegenthart. Hij verdiept zich al zeven jaar in dit voor hem fascinerende organisme en vindt de huidige situatie zorgwekkend..
"Stikstof zorgt er voor dat de schimmels die paddestoelen voortbrengen te veel voeding krijgen. Het is alsof je een emmer mest over hen heen leeggooit. Daardoor raken ze verstikt en stoppen ze met het produceren van een vrucht. In het ergst geval stoppen ze er helemaal mee."

Onzekere toekomst

Ad is een liefhebber, maar noemt zichzelf geen deskundige, dus een oplossing kan hij niet aandragen. Hij hoopt dat de situatie meevalt en dat de paddestoelen het alleen tijdelijk wat slechter doen. "Dat gebeurt wel vaker. Soms blijven paddenstoelen zonder reden zo maar een paar jaar weg. Ik hoop dat dat nu ook het geval is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl