Maasstad tegen behandeling met I-Ching-kaarten

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is tegen het gebruik van zogeheten I-Ching-kaarten als behandeling. Dat bleek dinsdag bij een tuchtzaak die twee patiƫnten hadden aangespannen.
Het echtpaar uit Rotterdam lijdt aan chronische pijnen. Volgens hen had een arts van het Maasstad een alternatieve methode aangeboden: plastic I-Ching-kaarten met kleuren en symbolen. Zij kosten ongeveer 200 dollar.

Het ziekenhuis heeft de arts te verstaan gegeven dat daar geen ruimte meer voor is. "Wij werken volgens reguliere methoden, die wetenschappelijk bewezen zijn. Als de arts zich daaraan houdt, dan kan zij gewoon blijven functioneren," aldus een woordvoerder.

Pijnen
Roelof Pit en Ria Bloemheuvel uit Rotterdam hadden de zaak aanhangig gemaakt. Ria heeft pijnen in de nek, nadat zij als hulpverleenster in de psychiatrie was gewurgd door een patiënt. Bij Roelof zitten de pijnen onder meer in de nek en het schoudergewricht.

De revalidatiearts had tegen Ria gezegd dat zij uitbehandeld was. "Dat doet mij als arts en als mens pijn in het hart, als ik moet zeggen: ik kan niets meer voor u betekenen. Toen vroeg de patiënte: zijn er nog andere methodes die mijn pijn kunnen verlichten? Ik heb daarna de suggestie gedaan van I-Ching. Omdat ik er persoonlijk veel baat bij heb."

De arts erkende dat de methode van de gekleurde kaarten niet wetenschappelijk bewezen is. "Maar in de praktijk is gebleken dat het werkt. Meditatie was vroeger ook uit den boze en nu geaccepteerd."

Alternatief
Ria Bloemheuvel zegt dat zij op zich wel openstaat voor alternatieve geneeswijzen. "Ik heb bijvoorbeeld accupunctuur gebruikt. Maar ik ga niet een hoop geld uitgeven voor kaartjes die mij niets zeggen." Haar man vult aan: "Wat de arts privé doet, moet zij zelf weten. Maar zij mag dit niet doen in de relatie arts-patiënt."

Het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Den Haag doet over acht weken, op 22 december, uitspraak. Het oordeel kan onder meer variëren van vrijspraak, een waarschuwing, tot een schorsing.
Deel dit artikel:

Reageren