nieuws

Omwonenden pakken smerige 's-Gravendijkwal aan

ROTTERDAM - Omwonenden van de 's-Gravendijkwal hebben een plan bedacht om de lucht rond een van de meest vervuilende straten van Rotterdam te verbeteren. Ze leggen een groene strook aan.
''Het mos kan fijnstoffen afbreken. Ook hebben we naaldplanten neergezet, daar slaat het fijnstof op neer. De huidmondjes zorgen er dan weer voor dat de lucht wordt gezuiverd'', zegt buurtbewoner en initiatiefnemer Marieke de Keijzer.
Er was al een vrachtwagenverbod op de 's-Gravendijkwal. Sinds 1 januari mogen zware vrachtwagens de straat niet meer inrijden. Buurtbewoners pleiten al jaren voor een overkapping van de viaducten maar dat is door de gemeente op de lange baan geschoven.
Vorig jaar vroeg de gemeente buurtbewoners mee te denken aan een plan om de luchtkwaliteit te verbeteren. De groene strook met daarboven een vernevelaar, zou in theorie 40 procent van de vervuiling kunnen doen verminderen.
De waternevel zorgt ervoor dat de planten water krijgen maar dat is niet de enige functie. De kleine fijnstofdeeltjes worden door de nevel opgevangen en slaan neer op het wegdek. Daardoor komen ze niet meer in onze longen terecht,' zo zegt een andere initiatiefnemer, Robbert de Vrieze.
De bedoeling is dat er over een maand wordt gemeten wat de impact van de groene strook en de vernevelaar op het gebied is. Als de resultaten positief zijn, zou de gehele 's-Gravendijkwal beplant kunnen worden.