nieuws

Poolse moordverdachte: "Ik ging alleen naar het toilet"

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam © Tom van Vark
ROTTERDAM - De Poolse verdachte Robert M. ontkent dat hij in 1995 een bejaarde vrouw heeft vermoord in Rotterdam. Het aantreffen van zijn DNA in haar woning aan de Boezemlaan is volgens hem simpel te verklaren: "Ik ging naar binnen omdat ik naar het toilet moest."
De 39-jarige man staat pas na twintig jaar voor de rechter, omdat hij eerst een straf in Engeland moest uitzitten. Hij is daar samen met zijn broer veroordeeld tot levenslang, voor de moord op een bejaard echtpaar.
In Engeland deden de broers zich voor als journalisten, die geïnteresseerd zouden zijn in het oorlogsverleden van het joodse echtpaar. Vervolgens kwamen zij terug om sieraden en andere waardevolle spullen mee te nemen en doodden het stel, dat ook uit Polen afkomstig was.

Roofovervallen

Volgens justitie ging het in Rotterdam ook om roofovervallen op bejaarden. Achtereenvolgens op een 89-jarige vrouw aan de Bergselaan, een 75-jarige vrouw in de Akkerwindestraat en een 82-jarige vrouw aan de Boezemlaan.
Het laatste slachtoffer werd dood in de gang gevonden, onder een berg kleding. Boven een plas bloed trof de recherche de afdruk aan van een handpalm, die matchte met Robert M. Verder zijn sigarettenpeuken gevonden in de woning met zijn DNA.
De verdachte herhaalde donderdag tegenover de Rotterdamse rechter steeds diezelfde zin: "Ik heb hier voor 100% niets mee te maken. " Volgens de Pool was hij naar Nederland gekomen om eerlijk werk te doen: in de komkommerteelt, of als glazenwasser.

Horloge

De rechter wees hem op de huiszoeking bij zijn ouders in Polen. In een tasje met Nederlands opschrift zaten sieraden, waaronder een horloge. De zoon van het slachtoffer aan de Boezemlaan heeft het herkend als het horloge van zijn moeder.
Verder valt op dat er direct na de moord is gepind met de bankpas van de vrouw: alle pinautomaten lagen vlakbij de Beijerlandselaan, waar de Pool destijds verbleef. Robert M.: "Ik vind het allemaal bizar. Ik kan het van die sieraden ook niet verklaren, maar ik heb geen misdrijf gepleegd."
Opmerkelijk is dat er in de woning aan de Boezemlaan een bedrag van 36.000 gulden is gevonden in een geldkist en dat het bedrag niet was meegenomen. Volgens de advocate van de man is dat een aanwijzing dat het wellicht niet om een roofmoord ging en dat er een andere verdachte moet worden gezocht.
De zaak gaat vrijdag verder. Dan komt justitie met een strafeis tegen Robert M.