Wandelen naar Parijs tegen opwarming van de aarde

Een bont gezelschap van bekende en onbekende mensen loopt deze maand van Utrecht naar Parijs. Bijna 500 kilometer om aandacht te vragen voor de opwarming van onze planeet. Organisator Urgenda noemt het 'The Climate Miles'.
Maandag voerde de tweede etappe van de wandeltocht door onze regio, van Vianen via Lexmond en Meerkerk naar Gorinchem. Met 26 kilometer is het één van de pittigste dagen.

"Ik heb last van mijn knie, want anders zou ik zeker hebben meegelopen", zegt wethouder Goof Bos van Zederik.

Initiatief Urgenda
Als wethouder duurzaamheid is hij blij met het initiatief van Urgenda, de nationale club voor duurzaamheid en innovatie. Via de 29 dagen durende wandeltocht wordt dagelijks aandacht gevraagd voor de opwarming van de aarde.

"Zelfs het voornemen om de temperatuurstijging beneden de twee graden te houden, wankelt", zo weet Bos.

"We moeten nu echt iets doen tegen die opwarming, anders gaan er grote rampen gebeuren deze eeuw", zo voorspelt Marjan Minnesma. De voorzitter van Urgenda stelt dat iedereen daar iets tegen kan doen: "Neem zonnepanelen, ga elektrisch rijden, eet minder vlees. Dat helpt allemaal mee."

Mijlpaal Jamai
Elke dag mag een bekende Nederlanders een zogenoemde mijlpaal slaan. Tijdens de tweede etappe viel die eer te beurt aan zanger Jamai. Hij sloeg een paal de grond in met daarop zijn boodschap "Klein kan groot zijn."

Hij licht toe: "Het licht uit doen waar het niet nodig is, een beetje korter douchen. Kleine dingen, maar het helpt mee."

Klimaattop Parijs
Parijs is het einddoel van The Climate Miles omdat in de Franse hoofdstad begin december 195 regeringsleiders zich verzamelen voor een bijeenkomst van de Verenigde Naties.

Ze praten daar over maatregelen om de globale opwarming af te remmen.
Deel dit artikel:

Reageren