Lot Carnissetuin in handen van Rotterdamse Raad

Het voortbestaan van de Carnissetuin in Rotterdam-Zuid wordt bedreigd. Het Hoornbeeck College, de naastgelegen scholengemeenschap, wil de grond gebruiken voor uitbreiding en parkeerplaatsen. De gemeenteraad neemt donderdag een besluit.
Wie de tuin bezoekt, noemt de Carnissetuin een oase. In de grote buurttuin aan de Carnissesingel worden groenten en bloemen gekweekt op de koude grond en in de kas.

"Veel buurtbewoners maken gebruik van de tuin", aldus coördinator Hieke Pars. "Kinderen krijgen hier les in tuinieren. Tientallen vrijwilligers komen wekelijks hun tuintje onderhouden. En buurtbewoners die groenten nodig hebben of bloemen wil plukken, kunnen er terecht."

Regelmatig wordt gezamenlijk gekookt. "Het is dus niet alleen een groene oase, maar ook een sociale oase", zegt stadstuinier en initiatiefnemer Rini Biemans.

"Het verbroedert de wijk en dat kan deze wijk goed gebruiken. Mensen voelen zich echt beter als ze hier een middagje in de tuin werken of gewoon komen ontspannen."

Parkeerplaatsen
Door de plannen van het Hoornbeeck College moet de buurttuin mogelijk wijken voor parkeerplaatsen. In 2012 is de bestemming gewijzigd van een groenbestemming in een bouwbestemming.

Donderdag stemt de gemeenteraad over het bestemmingsplan voor Hart van Zuid. Dat is het grote verbouwingsplan van het centrum van Zuid met een nieuw theater, zwembad en een opgeknapt Zuidplein. De Carnissetuin ligt binnen het gebied van Hart van Zuid.

De oppositie vindt dat de tuin moet blijven. Zo wil de SP wil dat de grond weer een groenbestemming krijgt.

De PvdA vindt dat een deel van de grond voor de volkstuin moet blijven en dat het Hoornbeeck College genoegen moet nemen met minder dan de 75 gewenste parkeerplaatsen.
Deel dit artikel:

Reageren