nieuws

Bewoners Schepenstraat ontwerpen herinrichting straat

ROTTERDAM - Toen de bewoners van de Schepenstraat in Rotterdam-Blijdorp niet tevreden waren over de herinrichtingsplannen van de gemeente, besloot een aantal het heft in eigen hand te nemen. En met succes. Het initiatief wordt door de gemeente ondersteund en daarmee is de Schepenstraat de eerste in Rotterdam.
In de Schepenstraat is de straat al jarenlang verzakt; op sommige plekken zelfs 20 tot 40 centimeter. Al jaren wilden de bewoners dat er iets aan werd gedaan, omdat af en toe de rioleringen begonnen af te breken en ouderen hun woning amper nog in konden.
Ze waren dan ook blij verrast toen de gemeente vorig jaar een bewonersavond hield waarin de herinrichtingsplannen werden gepresenteerd. Toen de plannen nader werden bekeken, werden ze wat minder vrolijk.

Leek wel nieuwbouwwijk

“De hele straat werd rechtgetrokken met aan twee kanten rijen auto’s. Het leek wel een nieuwbouwwijk”, vertelt Frank Werner. “Met als klap op de vuurpijl het omzagen van alle 137 bomen. We hebben ons toen als bewoners verenigd en bij iedereen een briefje in de bus gedaan. Er hebben zich mensen aangemeld en we hebben toen de kerngroep Schepenstraat opgericht. Inmiddels bestaat die uit negen vaste leden en 200 bewoners die achter ons staan.”
De club is toen in overleg gegaan met de gemeente of de plannen anders konden. “De gemeente heeft toen gezegd: we gaan een experiment doen.”, zegt Liliane Geerling. “We mogen zelf een ontwerp gaan maken. Dat is nog niet eerder gebeurd. Gelukkig hebben we veel mensen met kennis van zaken in de straat wonen.”

Right To Challenge

Aan de andere kant is het een behoorlijke klus voor de bewoners, waar al heel wat uurtjes vergaderen inzitten. De gemeente biedt ondersteuning met specialisten, maar ook financieel. Dit gebeurt onder de noemer Right To Challenge.
De kerngroep – die ook een eigen website heeft – bestaat uit mensen uit alle delen van de 600 meter lange straat. “Daarom is vrijwel elk huizenblok vertegenwoordigd. Zo kunnen we per stuk tegemoet komen aan de wensen die daar leven.”
In februari 2016 moet de kerngroep het voorlopig ontwerp volgens Geerling klaar hebben. “Daarna gaat de gemeente het technisch uitwerken en moet het nog aanbesteed worden. We denken dat in 2017 de eerste spade de grond in gaat. Gelukkig maar, want daar hebben we meer dan tien jaar op gewacht.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl