nieuws

Unieke verzameling leidt tot linnenwalhalla

ROTTERDAM - Wie kent het niet uit zijn jeugd: de linnenkast vol stapels strak gestreken tafellakens en beddengoed? De Rotterdamse Fleur Ten Hoopen wekt dit tijdsbeeld weer tot leven in haar showroom Fleurs Depot in Rotterdam-Kralingen.
Jarenlang rommelmarkten afstruinen ging er aan vooraf. Nu verkoopt ze haar linnenverzameling.
Haar liefde voor de onverwoestbare stof is heeft geleid tot de grootste linnencollectie van Nederland. Zo heeft ze meer dan 4000 antieke theedoeken, soms wel 100 jaar oud. Maar ook stapels lakens en rollen Duits en Frans linnen verzamelde ze in de loop der jaren.
"Het begon allemaal met een hele oude theedoek op een rommelmarkt. Die ging ik gebruiken. Later kwam ik er steeds meer tegen en ging ik de stof ook meer waarderen."
Fleur heeft haar baan in het onderwijs opgezegd om haar droom waar te maken. Samen met haar partner heeft ze het hoofdkantoor van de Nederlandse borduurfabriek omgetoverd tot linnenparadijs.
Achtergrond
Ze verkoopt grof handgeweven boerenlinnen tot heel fijn, opengewerkt linnen. In de voormalige borduurfabriek aan de IJsclubstraat 13 zijn de kasten gevuld met theedoeken, meelzakken, lakens en spreien.
In de hallen staan verder vintage materialen die ze ook in de loop der jaren verzamelde, twaalf zeecontainers in totaal.
Hoe verklaart ze dat de materialen vaak nog ongebruikt zijn en zo goed bewaard zijn gebleven? Fleur: "Het hele oude linnen, zoals van postzakken, is ongelofelijk sterk. Het is onverslijtbaar en daarom is er nog zoveel van over. Linnen wordt van vlas gemaakt; een bewerkelijk proces. Door de industriële proces raakte katoen in opkomst en het maken daarvan is ook veel goedkoper. Dat heeft het linnen naar de achtergrond geschoven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl