Nieuw boek: Rotterdam in de wederbouw

‘Rotterdam in de wederopbouw’ is een boek met niet eerder vertoonde foto’s van die turbulente periode in Rotterdam. De verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog laten diepe sporen na in de stad. Er wordt vijfentwintig jaar gewerkt aan de wederopbouw. ‘De puin’ maakt plaats voor een nieuw centrum en moderne woonwijken.

Het boek ‘Rotterdam in de wederopbouw’ is samengesteld door Anne Jongstra en Arie van der Schoor van het Stadsarchief Rotterdam. Het staat vol met foto’s uit het archief. De begeleidende teksten nemen de lezer mee naar een periode die Rotterdam heeft gemaakt tot wat het nu is.

'Rotterdam in de wederopbouw' is geen boek met architectuurfoto's. "Juist het gewone leven, het dagelijks leven binnen- en buitenshuis laten we in dit boek zien", vertelt Arie van der Schoor.

"Er is een foto van de Westersingel die is opgebroken in 1960, daarop zie je kinderen op een vlot in de singel", zegt Anne Jongstra. Op de foto staan een paar gebouwen maar verder is het leeg. "Het heeft toch wel een sfeer dat alles nog open ligt in de stad en dat alles nog mogelijk is, het optimisme van die jaren spreekt uit die foto", gaat Jongstra verder over één van zijn favoriete foto's in het boek.

Het eerste exemplaar van 'Rotterdam in de wederopbouw' is donderdag 5 november overhandigd aan Marcia Tap, presentator van het Radio Rijnmond programma Middag aan de Maas.

Meer over dit onderwerp:
madm
Deel dit artikel: