'Vluchtgevaarlijke' kleine panda's verhuizen

De kleine panda's in Diergaarde Blijdorp kunnen zich vanaf zondag weer een beetje in het wild wanen. Dan gaat hun nieuwe verblijf open. ''We hebben echt de natuurlijke omgeving proberen na te bootsen'', vertelt Janno Weerman van de dierentuin.

De panda's worden in hun nieuwe woonomgeving omringd door planten uit Azië. Weerman: ''De beplanting die daar voorkomt hebben we ook hier aangeplant. De bomen die hier staan komen daar ook voor.''

Dat betekent dat de panda's straks in de hoge bomen kunnen klimmen. Ook het nemen van een frisse duik behoort tot de mogelijkheden. ''Er is veel water. Je hebt eigenlijk het idee dat je door een moeras loopt'', vertelt Weerman.

De dieren kunnen straks via een tak heen en weer klauteren tussen de twee gedeeltes van het nieuwe verblijf. Mochten de panda's elkaar in de haren vliegen, dan kunnen de helften ook van elkaar worden gescheiden. Dat is ook handig als een babypanda is geboren.

Vluchtgevaarlijk
De verhuizing heeft nog meer voordelen. De behendige dieren, die vanwege hun uiterlijk ook katberen of rode panda's worden genoemd, wisten in het verleden nog wel eens de benen te nemen. Dat moet in hun nieuwe onderkomen een stuk lastiger worden.

''Panda's zijn heel erg handig met ontsnappen'', erkent voorlichtster Constance Alderlieste. ''Dat hebben we vooral ook in de winter gemerkt, als het water bijvoorbeeld bevroren is.'' Toch kan niet ''voor 100 procent'' worden gegarandeerd dat de dieren binnenblijven.

Alderlieste zegt er vertrouwen in te hebben dat de panda's voortaan niet meer op eigen houtje op pad kunnen gaan buiten het verblijf, dat is gefinancierd door vereniging Vrienden van Blijdorp. ''We hebben geprobeerd aan alles te denken.''
Deel dit artikel:

Reageren