Feyenoord en Ajax in evenwicht: 1-1

ROTTERDAM - Feyenoord heeft de tweede Klassieker tegen Ajax in anderhalve week tijd niet weten te winnen. Zondag kwamen beide ploegen in competitieverband niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Sven van Beek zette de Rotterdammers vlak voor rust op voorsprong, maar Davy Klaassen bepaalde in de tweede helft de eindstand.
Van Bronckhorst voerde in zijn opstelling enkele verrassende wijzigingen door. Hij koos achterin voor Eric Botteghin in plaats van Jan-Arie van der Heijden en op het middenveld kreeg Tonny Vilhena de voorkeur boven Simon Gustafson, waardoor ook Marko Vejinovic weer op een basisplaats kon rekenen. Beide ploegen waren in de beginfase aan elkaar gewaagd. Feyenoord werd naarmate de eerste helft vorderde iets feller en bracht meer gif dan Ajax, maar verder dan enkele halve kansen met voorzetten die geen spelers in een rood-wit shirt bereikten kwam het niet.
Na bijna een half uur spelen kon de eerste grote kans van de wedstrijd worden genoteerd. Na goed werk van Rick Karsdorp en Vilhena werd Eljero Elia vrijgespeeld, maar oog in oog met Jasper Cillessen was de keeper van Ajax die redding kon brengen op de matige inzet van de buitenspeler. Nog geen vijf minuten later waren ook de Amsterdammers dichtbij de voorsprong. Het was Daley Sinkgraven die echter rakelings naast het doel van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer schoot.
In de slotfase van de eerste helft was het de thuisploeg dat voor het eerst kon juichen. Botteghin vond Dirk Kuyt die vanaf de rechterkant de inlopende Sven van Beek kon bedienen: 1-0. Na de openingstreffer ging Feyenoord meteen op jacht naar het tweede doelpunt van de middag en Vejinovic was bijna de man die succesvol was in die jacht. Hij besloot om de bal van grote afstand uit de lucht te nemen en daarmee dwong hij Cillessen tot een fraaie redding. Aan de andere kant was Riechedly Bazoer gevaarlijk, maar zijn poging werd geblokt door Van Beek.
Feyenoord kreeg het in de tweede helft moeilijker. Ajax nam het initiatief over en dat resulteerde onder andere in kansen voor Nemanja Gudelj (vrije trap) en Joël Veltman (kopbal). Uiteindelijk viel dan toch de gelijkmaker voor de hoofdstedelingen. Hoewel de bal in een duel tussen Karsdorp en Amin Younes over de zijlijn was geweest, bleef het spel doorgaan en was het aanvoerder Klaassen die met het nodige geluk de bal achter Vermeer wist te krijgen en zo Ajax op gelijke hoogte zette.
Ajax maakte het Feyenoord bijzonder moeilijk in De Kuip. De thuisploeg kwam er niet aan te pas en Van Bronckhorst besloot om halverwege het tweede bedrijf Colin Kazim-Richards voor de tegenvallende Michiel Kramer te brengen. Ruim tien minuten later bewees de Turkse aanvaller bijna zijn waarde, maar na een uitstekende pass van Elia stuitte Kazim-Richards op Cillessen.
Het moment zorgde ervoor dat Feyenoord weer geloofde in een nieuwe overwinning op de aartsrivaal. Evenals in het bekerduel van een week eerder grossierde het in harde duels waarbij enkele keer de grens werd opgezocht. In de slotfase was Kuyt nog dichtbij de winnende treffer, maar hij schoot eerst over en kopte daarna in kansrijke positie in de handen van Cillessen.
Door het gelijkspel zakt Feyenoord naar plek drie in de eredivisie. De achterstand op koploper Ajax blijft drie punten. PSV staat nu tweede met één punt meer dan de Rotterdammers.