Minder geld voor aanpak onderwijsachterstanden

De Rotterdamse wethouder van Onderwijs Hugo de Jonge is boos over een dreigende miljoenenbezuiniging op het budget om onderwijsachterstanden tegen te gaan. Rotterdam krijgt daar nu nog ruim 55 miljoen euro per jaar voor van het Rijk, maar dat bedrag daalt de komende jaren tot ruim 45 miljoen in 2020.
De Jonge stelde zondag dat door de bezuiniging oplopend tot 10 miljoen euro, 2000 peuters minder naar de voorschoolse opvang kunnen. Zij maken volgens hem daardoor "een valse start in het onderwijs".

Andere verdeling
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wil het geld anders gaan verdelen. Hij wil dat er voor kleinere gemeenten meer geld komt voor het wegwerken van onderwijsachterstanden. De grote steden waar relatief veel kinderen met een taalachterstand wonen, moeten geld inleveren.

Dekker schrijft ook dat de "doelgroep veel sterker afneemt dan het budget". Met andere woorden: het aantal achterstandsleerlingen daalt en daarom is minder geld nodig. Dat komt doordat het totale aantal schoolgaande kinderen afneemt en het opleidingsniveau van ouders, volgens Dekker een relatief goede indicator voor leerachterstanden bij kinderen, juist stijgt.

'Bodem onder het beleid vandaan'
De Rotterdamse Partij van de Arbeid maakt zich ook grote zorgen over de plannen van Dekker. "We hebben al een brief namens de vier grote steden naar onze partijgenoten gestuurd om ze te vragen of tegen de plannen van Dekker te stemmen", zegt PvdA-raadslid Co Engberts

"Met de bezuinigingen haal je heel de bodem onder het beleid voor de grote steden vandaan", gaat Engberts verder.

Het raadslid verwacht dat zijn partijgenoten in de Tweede Kamer wel vatbaar zijn voor het commentaar uit de grote steden.
Deel dit artikel:

Reageren