nieuws

'Mensen van Rotterdam Noord kennen Zuid niet'

De willemsbrug Fotografie Roald Sekeris
De willemsbrug Fotografie Roald Sekeris
ROTTERDAM - Rotterdammers kennen hun eigen stad niet goed genoeg. Als een Rotterdammer een foto van een kenmerkende plek in de stad krijgt voorgeschoteld, wordt die in iets meer dan de helft van de gevallen herkend. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van woningcorporatie Woonstad Rotterdam.
Vooral 'Zuid' is voor mensen aan de andere kant van de rivier onbekend, zeggen de onderzoekers. Iets meer dan de helft van de 'Noorderlingen' (53%) komt wel eens 'op Zuid'.
Voor het onderzoek kregen Rotterdammers twintig foto's van plekken in de stad voorgeschoteld. De Botanische Tuin in de Afrikaanderwijk werd door 89% van de ondervraagden uit de noordkant van de stad niet herkend.
Andersom is de kennis beter gesteld. Tropicana (80%) en Kabouter Buttplug (76%) wordt door de meeste deelnemers uit Rotterdam-Zuid herkend.

'Andere kant' niet populair als woonplek

De meeste Rotterdammers zijn niet van plan om te verhuizen naar de andere kant van de rivier. Rotterdammers aan de noordkant van de Maas vinden dat het zuidelijk deel van de stad een slecht imago heeft. Dat geldt vooral voor Pernis en Feijenoord.
Mensen uit Rotterdam-Zuid willen niet naar het noorden van de stad verhuizen omdat ze daar niemand kennen. Bovendien noemen ze sommige delen onveilig, zoals Delfshaven en het centrum.