'Eén op de drie Nederlanders krijgt ooit diabetes'

Een op de drie Nederlanders krijgt ooit ouderdomsdiabetes. Een klein deel daarvan moet ooit insuline gaan gebruiken. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Wetenschappers hebben voor de studie veertien jaar lang ruim 10.000 45-plussers gevolgd in de Rotterdamse wijk Ommoord. De bevolking in die wijk is volgens het Erasmus MC representatief voor heel Nederland.

Het onderzoek laat volgens de wetenschappers zien dat het belangrijk is om vroeg te beginnen met preventie. Als mensen gezonder eten en meer bewegen kunnen ze vaak voorkomen dat ze diabetes type 2 krijgen.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Type 2 openbaart zich meestal pas later in het leven. De ziekte en het voorstadium ervan geven een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten, blindheid, nierziekten en dementie.

Het andere type diabetes, type 1, treedt vaak al op jonge leeftijd op. Het lichaam stopt dan met het aanmaken van insuline. Dit hormoon speelt een rol bij de vetstofwisseling.
Deel dit artikel:

Reageren