'Geen verband tussen verzakkingen en problemen A4'

De schade en verzakkingen bij huizen in Schipluiden kunnen onmogelijk zijn veroorzaakt door de waterproblemen met de nieuwe A4 tussen Schiedam en Delft. Dat stelt universitair docent Wout Broere van de Technische Universiteit Delft.
Sinds begin dit jaar wordt dagelijks 1200 kubieke meter water uit het Midden-Delfland gepompt om te voorkomen dat het nieuwe stuk A4 onder water komt te staan.

Die hoeveelheid water is drie keer zoveel als eerder berekend. Daarom heeft Rijkswaterstaat een nieuwe vergunning aangevraagd bij het Hoogheemraadschap.

Omwonenden van de nieuwe snelweg klaagden vorige week bij RTV Rijnmond over schade aan hun huis. Ze vermoeden dat het wegpompen van extra water de oorzaak is.

DSM
Volgens Broere, docent ondergronds bouwen aan de TU Delft, is dat onmogelijk. De hoeveelheid water die nu moet worden weggepompt is nog altijd gering, zegt Broere.

Hij wijst daarbij naar de situatie bij fabriek DSM in Delft, vlakbij Schipluiden. Dat bedrijf haalde jarenlang 1200 kubieke meter water per uur naar boven. Het water werd gebruikt als koelwater.

"In sommige jaren werd zelfs het driehonderdvoudige van de huidige hoeveelheid water naar boven gehaald", zegt Broere.

Dit heeft wel gevolgen gehad voor de diepere bodemlagen. "Bij Schipluiden is de ondergrond met een tot anderhalve meter gezakt, maar daar merk je op maaiveld-niveau niks van."

Over de oorzaak van de lekkage in de verdiepte A4 zegt Broere dat het waarschijnlijk "slordigheidsfoutjes" zijn geweest en geen grote constructiefouten.
Deel dit artikel: