Problemen als gevolg van A4 groter dan gedacht

Ook Rijkswaterstaat geeft toe dat het wegpompen van overtollig grondwater bij de rijksweg A4 meer problemen veroorzaakt dan eerst werd gedacht. Dat zegt wethouder Govert van Oord van de gemeente Midden-Delfland.
Binnen twee weken komt Rijkswaterstaat met aanvullend onderzoek, weet Van Oord. Daarin moeten oplossingen worden aangedragen om te voorkomen dat er teveel water uit de polder verdwijnt. Als dat water verdwijnt, dan droogt de grond uit en verzakt de grond en wat er op staat.

Klachten omwonenden
Tot op heden kreeg Van Oord een aantal klachten van inwoners, die zeggen dat hun woningen verzakken en scheuren. Maar het verband tussen het wegpompen van het water uit de polder en de schade is nog niet vastgesteld.

Het was voor Midden-Delfland reden om druk uit te oefenen op Rijkswaterstaat. Dat vond lange tijd dat er voldoende maatregelen werden genomen in alle commotie rondom het water dat in de tunnelbak van de A4 sijpelde.

Tot twee weken geleden was het volgens Van Oord 'tevergeefs bonken op de deur'. Vanaf het moment dat de gemeente met Rijkswaterstaat om tafel zat, lijkt een oplossing dichtbij.

De gemeente Midden-Delfland is ook niet van plan om de opening van de A4, gepland op 18 december, te dwarsbomen .Maar dan moet er wel een oplossing zijn om de uitdroging van de polders tegen te gaan.

Minister
Rijkswaterstaat reageert voorlopig niet. Dat komt ook omdat er vragen door Tweede Kamer-leden aan minister Schultz zijn gesteld. Die moeten eerst worden beantwoord, voordat de rijksdienst kan en mag reageren.
Deel dit artikel: