nieuws

Aboutaleb: terroristen zijn harteloze leeghoofden

Ruim zeshonderd mensen waren maandagavond bij de herdenking bij de Essalam moskee in Rotterdam-Zuid. Ze herdachten op het Vredesplein de slachtoffers die vrijdag zijn gevallen bij de aanslagen in Parijs.
De aanwezigen hadden ballonnen bij zich die werden opgelaten. Ook hadden mensen een spandoek bij zich. Zo is op een doek van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap te lezen: "Liefde voor iedereen, haat voor niemand'.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie was een van de sprekers tijdens de manifestatie 'Eenheid overwint Terrorisme'. Hij zei dat de aanslagen een aanslag waren op "onze manier van leven en alles waar wij voor staan".
"Leef uw leven. Laat u niet intimideren. Pak de metro. Juich voor Feyenoord. Of Excelsior of Sparta", zei Van der Steur.
Gooi met bloemen, niet bommen
Imam Iftekhar Chishti van de Ghausia moskee in Rotterdam veroordeelde de aanslagen met het woord 'idiologie' Hij riep op met elkaar samen te leven. "Een boeket met dezelfde bloemen is mooi. Maar een boeket met verschillende bloemen is mooier. Wanneer we elkaar zien, gooien we met bloemen naar elkaar. Niet met bommen."
Volgens de imam hebben de aanslagplegers vrijdag ook moslims aangevallen. "Ze hebben voor Europa gekozen. Europa is geen continent van niet-moslims. Er wonen meer dan 50 miljoen moslims. Als Europa wordt aangevallen, worden zij aangevallen."
Harteloze leeghoofden
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam was ook bij de manifestatie. Hij noemde de daders die achter de aanslagen zitten "harteloze leeghoofden die in het wilde weg schoten".
De burgemeester zei dat mensen de strijd niet moeten opgeven en dat daarmee moet worden begonnen in Rotterdam. "Angst zaaien laten we niet gebeuren. We laten ons niet kisten. Leef met elkaar, naast elkaar en met elkaar".
Aboutaleb: "Laat liefde en compassie een leidraad zijn van ons leven en handelen. Laten we moedig zijn en kwaad geen kans geven. Laten we één zijn en bouwen aan een vreedzame samenleving. Ik reken op u als Rotterdammers. Hand in hand kameraden vechten we voor vrede."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl