Haatimam die ronselde voor Parijs predikte in Gorinchem

Een omstreden imam, die terroristen heeft geronseld voor de aanslagen in Parijs, predikte in juni nog in een moskee in Gorinchem. "Daar heb ik spijt van", zegt de voorzitter van de Annasr-moskee.
De Belgisch-Marokkaanse imam, althans zo presenteert hij zich, hield een preek over ouderschap. "Een grappige entertainer, die iedereen graag ziet spreken", aldus voorzitter Mohammed Brahmi van de moskee. "Wij hebben Tarik Ibn Ali toen naar Gorinchem gehaald om geld in te zamelen voor nieuw meubilair."

De imam in kwestie hield er daarnaast nog een levendig handeltje op na met de verkoop vanuit zijn wagen. "Hij riep jongeren op om eens een cadeautje te kopen voor hun ouders. En toevallig had hij nog wat spulletjes in de aanbieding. Van geurtjes tot kleurshampoo, maar ook cd's en potentieverhogende middeltjes. Ik vond hem een kwakzalver", zegt Brahmi.

Veroordeling
Wat Brahmi toen niet wist was dat deze imam, die als inspirator geldt voor de nu verboden organisaties Sharia4Belgium en Sharia4Holland, net daarvoor in België was veroordeeld. Volgens de rechter pleegt Sharia4Belgium zelf geen aanslagen, maar streeft dat wel na. "Was ik niet van op de hoogte", zegt voorzitter Brahmi van de moskee. "En daarvan had ik ook niets gehoord van de Nederlandse inlichtingendiensten. Er is helemaal geen contact geweest met ons."

De Britse krant Daily Mail zegt nu over beeldmateriaal te beschikken waarop te zien is dat Tarik Ibn Ali een van de terroristen ronselt die in Parijs tientallen mensen in een popzaal doodschoten. Over de gevolgen is Brahmi duidelijk. "Als alles waar is wat nu over Tarik Ibn Ali wordt gezegd dan mag hij wat mij betreft op de brandstapel." Eén probleem: de haatimam is onvindbaar.
Deel dit artikel: