nieuws

'Psychoses kunnen iedereen overkomen'

RoccoHoekstra-psychose.cropresize.1.jpg
RoccoHoekstra-psychose.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - Een psychose of waanvoorstelling kan iedereen overkomen. Ook mensen waar niets mee aan de hand was. Dat zegt psychiater Rocco Hoekstra, werkzaam bij Delta psychiatrisch ziekenhuis in Rotterdam.
De psychiater gaat onder meer in op het verhaal van Amalia N. uit Capelle aan den IJssel, die haar zoontje probeerde te doden. Zij verkeerde in een psychose en dacht dat Satan in het jongetje was getreden. Amalia stond woensdag voor de rechter.
Gelukkig en dan plotseling ziek
Hoekstra: “Ik ken gevallen uit de praktijk van mensen die niets mankeerden, een goede baan hadden, een gelukkig gezinsleven en dan plotseling van de één op de andere dag ziek werden. Soms komt dan God of de duivel om de hoek, maar meestal worden die mensen heel achterdochtig. Of ze geven betekenis aan hele alledaagse zaken. Dan rijdt er een bus voorbij en dan denken zij dat die speciaal voor hen is bestemd”.
In het geval van Amalia N. is het slikken van amfetamines mogelijk één van de oorzaken geweest van de waandenkbeelden. Volgens Rocco Hoekstra komt dat vaker voor. “Amfetamines zijn drugs en er ligt duidelijk een relatie tussen drugs en psychoses”.
Boek over psychose na zwangerschap
Karin den Oudsten uit Rotterdam-Hoogvliet kreeg een psychose na een bevalling. Zij schreef een boek over haar ervaringen, “Na het bidden ga ik dood”. Zij verbaasde zich over de vaak negatieve reacties op ww.rijnmond.nl op het verhaal van Amalia N.
“Ik ben een hoogopgeleide vrouw en bij mij kwam de psychose heel onverwacht. Ik dacht dat ik God was. Maar ik weet dat het iedereen kan overkomen”. Psychiater Rocco Hoekstra beaamt haar verhaal: “We kennen inderdaad de kraambedpsychose. Dan is er ook meestal totaal geen voorgeschiedenis en kan een vrouw daar plotseling mee te maken krijgen. Als donderslag bij heldere hemel”.
Ook Hoekstra bestrijdt de mening dat mensen met waandenkbeelden maar het beste levenlang kan worden opgesloten, om ieder risico te vermijden. “Het is wel zo dat mensen die een psychose hebben gekregen daar gevoeliger voor zijn. Maar het is prima te behandelen en er zijn hele groepen mensen die slechts één keer een psychose hebben gehad en daarna prima kunnen functioneren”.
Een interview met Rocco Hoekstra: 27aug-psychoses by rtvrijnmond
Foto: psychiater Rocco Hoekstra