Rijnmond Staat Stil bij het Verhalenboek

Verzonnen verhalen komen soms dichter bij de waarheid, dan echte feiten. Dat is de leidraad geweest voor een serie die regelmatig in Rijnmond Staat Stil te horen is geweest.

Het begon met de Postkast, een serie geluidsverhalen van Erik Post, waarin Rijnmonders vertellen over hun eigen leven. Sinds een jaar of twee zijn er ook Rotterdamse schrijvers te horen geweest die zo'n ècht verhaal hebben verwerkt in een fantasieverhaal: de "schrijvers in de Postkast".

En nu is er een boek van de Rotterdamse uitgeverij Douane: "Hier, een verhaal voor je." Het werd gepresenteerd -waar anders- in Verhalenhuis Belvédère in Katendrecht. Ter plekke werd het twintigste en laatste verhaal llive voorgedragen. Het was gebaseerd op de Postkast "de vrijheid Job te zijn."

Uiteraard was Job er zelf. En de schrijftster, Daphne Huisden. En veel andere schrijvers en hoofdpersonen uit de Postkasts. Zij filosofeerden over waarheid en fictie. Pim Wiersinga vatte het na afloop samen: "Schrijven is niet de waarheid liegen, maar de leugen toegeven."

Foto: De hoofdrolspelers van "Hier, een verhaal voor je."(Foto Joop Reijngoud)

Meer over dit onderwerp:
rijnmondstaatstil
Deel dit artikel: