nieuws

Kunstenaars boos op Rotterdam vanwege 'kluswoningen'

Een groep kunstenaars is boos op de gemeente Rotterdam omdat deze zonder enig overleg hun ateliers wil verkopen als kluswoning. Het gaat om panden aan de Osseweistraat en de Schonebergerweg in Rotterdam-Delfshaven.
Vrijdagmiddag werd in het
aan de Osseweistraat een bezichtiging gehouden voor mogelijke kopers. In totaal worden er voor dit pand zes kopers gezocht. Deze kunnen voor 50 duizend euro een casco kopen en verplichten zich dan het pand op te knappen. Dit zou in totaal zo’n 250 duizend euro kosten.
Kunstenaars vergeten
Volgens de kunstenaars is de gemeente helemaal vergeten dat deze ‘leegstaande’ school al tientallen jaren in gebruik is door professionele kunstenaars die daar hun atelier hebben.
Twaalf kunstenaars uit de Osseweistraat moeten per 1 maart volgend jaar opkrassen en een jaar later moeten de elf kunstenaars uit het pand aan de nabijgelegen Schonebergerweg verdwijnen.
Kostendekkend
Al sinds 1950 werken kunstenaars in oude panden in Rotterdam, zoals oude schoolgebouwen. Eind jaren tachtig werd zelfs de Stichting Kunst Accomodaties Rotterdam opgericht om de gebouwen te verhuren en te beheren tegen kostendekkende huren.
“We hebben helemaal niks tegen kluswoningen, maar wij worden gewoon in de kou gezet”, vertelt kunstenaar Willem van Veldhuizen.
Keihard strijden
“Zo is het bestemmingsplan nog helemaal niet aangepast voor wonen. We gaan daar natuurlijk keihard voor strijden om dat niet te laten gebeuren en we hebben al veel bijval van de buurt.”
“Verder vinden we het onzinnig dat gebruikte panden worden gebruikt als kluswoningen, terwijl er zo verschrikkelijk veel leegstand is.”
De kunstenaars willen in de komende tijd zowel de Rotterdamse gemeenteraad gaan informeren en gaan waarschijnlijk ook juridische stappen ondernemen.