nieuws

In de rij voor signeersessie Hugo Borst

In de rij voor een gesigneerd exemplaar van Hugo Borst's nieuwe boek 'Ma'. Bij boekhandel Maximus in Hillegersberg was het zaterdag aansluiten in de rij.
De Rotterdamse columnist Hugo Borst schrijft meestal over wat dichtbij hem staat: over zijn zoon, zijn vader, voetbal. Deze keer heeft hij een boek geschreven over zijn moeder.
Vijf jaar geleden begon zij de eerste symptomen van Alzheimer te vertonen. Iets waarvoor ze altijd gevreesd had, want de ziekte zit in de familie. "Toen heb ik er al met haar over gesproken dat ik erover zou gaan schrijven", zegt Hugo Borst. "Dat vond ze goed. 'Als je maar genadig bent', zei ze."
Amper weet van
Nu het boek er is, heeft zijn moeder daar amper weet meer van. "Ik heb het haar laten zien, en dan is ze blij verrast en voelt ze zich vereerd. Maar de volgende dag is ze het weer vergeten."
In het boek beschrijft Borst wat de ziekte van zijn moeder voor haar en voor hem betekent. Sinds een half jaar woont ze in een verpleeghuis.
Bezuinigingen
De schrijver maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen in de zorg. "In het verpleeghuis waar mijn moeder woont doen ze verschrikkelijk hun best. Ze zijn ontzettend lief voor mijn moeder. Maar nu al merk je dat de medewerkers tijd tekort hebben. Als er nog verder wordt bezuinigd, wordt het heel moeilijk om mensen als mijn moeder de zorg te bieden die ze nodig hebben."