nieuws

'Beeld van uienteelt op Flakkee levend houden'

In Ouddorp is een sponsoractie gestart voor behoud en restauratie van een zogeheten uienren. Een 'juunrenne' zoals ze op Flakkee zeggen, is de droogplek en bewaarplaats voor uien en sjalotten. In heel Nederland zijn nog maar vijf originele uienrennen te vinden en die staan allemaal op Goeree-Overflakkee.
Tot aan de jaren '80 van de vorige eeuw kwamen de meeste Nederlandse uien van 'het eiland'. In Ouddorp werden ook sjalotten geteeld.
De uienrennen raakten in de jaren vijftig buiten gebruik, omdat er mechanisch gekoelde ruimtes in schuren kwamen. De oude opslagplaatsen verdwenen daardoor uit het landschap.
Door nieuwbouw leek dit lot ook beschoren voor verreweg de langste uienren, gelegen aan de Havenweg. Een tijdelijke opslag heeft dit kunnen voorkomen. Kort geleden is de stichting Juunrenne in het leven geroepen om dit exemplaar te behouden voor de toekomst.
De bijna 30 meter lange opslag met een zinkplaten dak ligt sinds het voorjaar verscholen onder een verwaarloosde hooiberg.
De stichting hoopt de uienren èn de hooiberg samen te kunnen herstellen vanwege de cultuurhistorische waarde. Er is ruim 26.000 euro nodig om beiden te kunnen behouden.
"Samen vormen ze een mooi agrarisch ensemble," aldus Jan Verbiest van de stichting Juunrenne. "Door ze samen te behouden en open te stellen voor publiek, kunnen we het beeld van de uienteelt in leven houden."