Crisis in gebiedscommissie IJsselmonde door azc

In de gebiedscommissie IJsselmonde is donderdagavond een flinke crisis ontstaan. Nadat Leefbaar-voorzitter Norbert Swaneveld had gemeld dat er sprake was van een vertrouwensbreuk is vice-voorzitter Michaël Braal (CDA) de laan uitgestuurd. Verschillende commissieleden verlieten daarop de vergadering.
Oorzaak van dit alles is de vergadering over het asielzoekerscentrum dat in de Beverwaard moet komen, half oktober. Een aantal gebiedscommissieleden vond dat Leefbaar Rotterdam teveel het stempel op de vergadering had gedrukt. Leefbaar is tegen de komst van het azc.

Vijf leden van de commissie - At Polhuis (PvdA), Harm de Oude (GroenLinks), Kirsten Ooms (CDA) en Ger Giessen en Diana Böllerman van de SP - lieten in een open brief weten dat ze het niet eens waren met de gang van zaken.

Vervolgens is er een vertrouwelijk gesprek geweest met alle gebiedscommissieleden, waaruit gelekt zou zijn naar een plaatselijk dagblad.

Stemmen over vice-voorzitter
Leefbaar Rotterdam, met 7 leden de grootste partij in de gebiedscommissie, vond dat de vice-voorzitter Michaël Braal (CDA) niet langer kon aanblijven en vroeg de commissie te stemmen over een nieuwe vice-voorzitter.

Met 8 stemmen voor (7 van Leefbaar + Lijst Kaya) werd Ton Broeders (Leefbaar Rotterdam) gekozen. Braal kreeg 7 stemmen. Hierdoor heeft Leefbaar Rotterdam nu een voorzitter en twee vice-voorzitters in de gebiedscommissie.

Vergadering verlaten
De eerder genoemde vijf leden verlieten vervolgens de vergadering, waarna de rest - vooral leden van Leefbaar - doorvergaderde.

Er zijn momenten dat je er ter bescherming van jezelf beter aan doet ff te zwijgen. Dit is er zo een. Coupe @LeefbaarRdam in #IJsselmonde.
— At Polhuis (@At_Polhuis) 26 november 2015
Drie voorzitters van leefbaar in @GebiedIJmonde. Maar we zijn niet politiek.
— Harm de Oude (@HarmdeOude) 26 november 2015
De SP CDA PvdA en GroenLinks hebben de vergadering van de gebiedscommissie Ijsselmonde vroegtijdig verlaten pic.twitter.com/87R58cV8mF
— Riene Verburgh (@rientje1) 26 november 2015
In @GebiedIJmonde heeft @LeefbaarRdam net Stalinistische machtsgreep gepleegd. Bestuur gezuiverd van dissidenten... pic.twitter.com/0PH5hpRR3o
— Arno Bonte (@arnobonte) 26 november 2015


Deel dit artikel:

Reageren