nieuws

Rotterdam wil 20-duizend minder sociale huurwoningen

Rotterdam wil het aantal sociale huurwoningen in de stad drastisch terugbrengen. Samen met woningcorporaties en marktpartijen hoopt de gemeente in 2030 in totaal 20-duizend sociale huurwoningen te hebben gesloopt of grondig verbouwd.
Volgens wethouder Ronald Schneider (Wonen) maken in Rotterdam 124-duizend huishoudens aanspraak op een sociale huurwoning, maar zijn er in de stad nu 167-duizend woningen voor deze doelgroep. Daarom kan een gedeelte van die woningen plaatsmaken voor duurdere huizen.
"Rotterdam wordt steeds aantrekkelijker voor hoger opgeleiden en gezinnen met kinderen. Maar het aanbod van woningen voor deze groepen blijft sterk achter", zegt de wethouder. Daarom wordt in de nieuwe Woonvisie voor de stad ingezet op huizen voor mensen met meer inkomen.
In vergelijking met andere grote steden heeft Rotterdam relatief veel goedkope huurwoningen. De 'goedkope voorraad', zoals de sociale woningen worden genoemd, is 58 procent van alle woningen in de stad. In Amsterdam en Den Haag ligt dat percentage rond de 40 procent.
In de plannen van Schneider is het aantal sociale huurwoningen in 2030 gedaald tot 47 procent van het totaal.
Schneider hoopt vooral op de investeringen van woningcorporaties. Vorig jaar zeiden vier corporaties toe extra geld te steken in het opknappen van woningen in Rotterdam-Zuid. Het gaat om een investering van 460 miljoen euro.
Maar Rotterdam trekt ook steeds meer buitenlandse investeerders nu de stad internationaal in de belangstelling staat.
"Ik voer regelmatig gesprekken met investeerders uit Duitsland en de Verenigde Staten. Ze vinden vooral het duurdere segment interessant. Je merkt dat Rotterdam nu op de kaart staat, dat werkt enorm", zegt Schneider.