Proef met slimme verlichting op Dordts fietspad

De straatverlichting springt aan wanneer je in het donker fietst over het Dordtse Kors Monsterpad. Het enigszins verlaten fietspad heeft als eerste in Dordrecht lampen met bewegingssensoren.
Dinsdagavond hebben wethouders Rik van der Linden en Rinette Reynvaan het pad getest op hun eigen fiets. "Je ziet echt een spoor van licht met ons mee gaan. Wij krijgen er een veilig gevoel bij. En we denken aan een besparing van 85 procent energie", zegt Van der Linden.

Een dagelijkse passant van het Kors Monsterpad is er blij mee. "Het is fijn licht en het lijkt mij goed voor het milieu."

Het fietspad is de verbinding voor fietsers en voetgangers naar het natuur- en recreatiegebied De Merwelanden en Sliedrecht. Het ligt langs het spoor en de golfclub.

Kritiek
Sommige voorbijgangers hebben een kleine kanttekening bij de slimme lampen. "Ze gaan erg laat aan. Soms pas als ik al voorbij de lantaarnpaal ben."

Stadsbeheer Dordrecht geeft toe dat er nog wat kinderziektes zijn aan de verlichting. "Ik merk het nu ook. Het is nog een testfase en we gaan er nog wat aan sleutelen", zegt Johan Jonker.
Deel dit artikel:

Reageren