Architect Francine Houben krijgt belangrijke cultuurprijs

Uit handen van koningin Máxima krijgt de Rotterdamse architect Francine Houben maandagmiddag de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt. De directeur van het architecten-bureau Mecanoo sleept daarmee 150.000 euro in de wacht.
De oeuvreprijs wordt elk jaar toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. Eerder werden onder andere regisseur Johan Simons, fotograaf Anton Corbijn en trendwatcher Lidewij Edelkoort onderscheiden.

Francine Houben ontwiep de onlangs geopende stationshal in Delft. Ze is momenteel bezig met de grootscheepse renovatie van de bibliotheek van New York, een project van 300 miljoen dollar. In Rotterdam staat onder meer de woontoren Montevideo en de verbouwing van het WTC op haar naam.

Haar gebouwen kenmerken zich volgens het Cultuurfonds door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid.

Van het geld dat Houben maandag krijgt, gaat ze niet luxueus op vakantie of naar de autodealer voor een nieuwe bolide. Ze zet het in voor het behoud van bibliotheken.

Zoals die in het centrum van Rotterdam. "In mijn studententijd", zegt de architect, "was dat een van de beste en meest innoverende bibliotheken van Europa. Ook deze bieb heeft weer een nieuwe stimulans nodig."
Deel dit artikel:

Reageren