nieuws

Ziek omdat je zwangere moeder alcohol drinkt

Cynthia en Patricia Lopez uit Rotterdam en Gorinchem hebben het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Hun moeder dronk alcohol tijdens de zwangerschap. De zussen leiden daardoor een leven met geestelijke en lichamelijke beperkingen. "We moeten er voor altijd mee leven en vele dromen gaan kapot."
Hoewel het algemeen bekend is dat drinken tijdens de zwangerschap slecht is, worden er nog altijd baby's met FAS geboren. In Nederland gaat het naar schatting om vijfhonderd kinderen per jaar.
Grote gevolgen
Mensen met de ziekte hebben er vaak veel last van. Zo hebben veel van hen moeite met leren, gedragsproblemen en heftige emotionele uitspattingen. Ook zijn mensen met FAS zeer beïnvloedbaar, gewetenloos en totaal grenzeloos.
Cynthia (20): "Ik kan me heel slecht concentreren en moet altijd hulp vragen aan mensen". Ook Patricia (21) wordt belemmerd door haar aandoening. "Ik heb vaak zo'n onrust in mijn hoofd en er is geen pilletje tegen. Het gaat nooit meer over."
'Er was iets mis met haar'
Paul Letterie uit Hardinxveld-Giessendam is de pleegvader van Patricia. Al vanaf dat ze drie maanden oud was en uit de couveuse mee naar huis mocht, wist Letterie dat er iets met haar aan de hand was.
"Maar dat het FAS was hebben we pas in de loop der jaren ontdekt. Het was en is een heel pittige opvoeding. Patricia woont nu ergens waar ze haar leren zelfstandig te zijn", aldus Letterie.
Het FAS-project volgt al jaren kinderen met de ziekte. Cynthia is één van hun ambassadeurs en wil met haar zus Patricia aandacht vragen voor hun ziekte en de gevolgen daarvan.
Geen druppel
Het kan al fout gaan bij één keer een avondje doorzakken tijdens de zwangerschap. Baby's lopen dus niet alleen het risico op FAS als hun moeder een zware drinker is. Het ultieme doel van Cynthia en Patricia is dan ook dat 'geen enkele zwangere vrouw nog een druppel alcohol drinkt'.
Letterie: "Vroeger dronken zwangere vrouwen ook al alcohol, maar toen wisten we niet wat de gevolgen waren. Nu weten we wat ervan komt. Toch blijven veel vrouwen nog drinken tijdens de zwangerschap. Ik vind dat ronduit bezopen!"