nieuws

'Doe aangifte tegen rector islamitische universiteit'

Islamitische Universiteit aan de Bergsingel in Rotterdam
Islamitische Universiteit aan de Bergsingel in Rotterdam
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) hoopt dat mensen aangifte doen tegen rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam. De bewindsvrouw vindt dat de uitlatingen van Akgündüz strijdig zijn met de Nederlandse waarden en normen.
Bussemaker kan niet naar de politie stappen, omdat ze zelf niet is benadeeld. Ook kan ze de accreditatie van de school niet intrekken, omdat niets mis is met de kwaliteit van het onderwijs.
'Domme moslims'
Akgündüz komt regelmatig in opspraak vanwege zijn uitspraken. Zo gaf hij eerder dit jaar stemadviezen tijdens de Turkse verkiezingen. Hij noemde mensen die niet op de AK-Partij van president Recep Tayyip Erdogan stemmen ‘klaagbakken en domme moslims’.
Ook bestempelde hij de Turkse oppositiepartij HDP als 'een partij van homo's en Armeniërs'.Eerder moesten de alevieten het al ontgelden. Volgens de rector mogen moslims niets eten dat door een aleviet is bereid. Het alevitisme is een stroming binnen de islam.
'Verantwoordelijkheid'
De uitspraken van Akgündüz zorgen ook voor commotie in politiek Den Haag. De VVD voelde Bussemaker dinsdag aan de tand over de rector. De minister noemde zijn uitspraken daarop ongewenst en ongepast. Ze wees op de verantwoordelijk die de schoolbestuurder draagt.
De onderwijsminister werkt al enige tijd aan een wet die het mogelijk moet maken in dit soort situaties in te grijpen. Bussemaker beloofde de wet nog dit jaar in te dienen en hoopt dat de Tweede Kamer die snel zal behandelen.