Rotterdamse PvdA'er doet aangifte tegen rector IUR

Gebiedscommissielid Latif Tali uit Rotterdam heeft aangifte gedaan tegen rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). De schoolbestuurder maakt zich volgens de Koerdische PvdA'er schuldig aan discriminatie en het zaaien van haat.

Tali zei naar de politie te zijn gestapt vanwege meerdere tweets van Akgündüz.

In een van de tweets suggereerde de rector volgens critici dat de doodgeschoten mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije zijn dood aan zichzelf heeft te danken. ''Oproepen tot haat kan niet door de beugel'', vindt Tali.

Aangifte
Volgens het gebiedscommissielid uit Overschie hebben inmiddels meerdere mensen aangifte gedaan. Het gaat onder meer om de Federatie Koerden in Nederland (FedKom) en een aantal personen. Tali is zelf ook aan de FedKom verbonden.

Een IUR-woordvoerder wierp eerder in 1 op Straat op Radio 1 tegen dat de inhoud van de tweet van Akgündüz uit zijn verband is getrokken. Er zou letterlijk staan: ''Een waterkruik valt om op het pad van het water.''

Betreurenswaardig
De rector zou daarmee willen zeggen dat ''een mens door terreur te steunen geen vrede kan hebben'', vervolgde de woordvoerder van de universiteit. Akgündüz zou de aanslag op de mensenrechtenadvocaat juist 'betreurenswaardig' hebben genoemd.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zei eerder te hopen dat mensen aangifte doen tegen Akgündüz. Tali heeft twee dagen geleden digitaal aangifte gedaan, zei de Koedische aleviet
tegen RTV Rijnmond.
Deel dit artikel:

Reageren