nieuws

Struikelstenen

In de serie Struikelstenen neemt verteller Jack Wouterse (acteur en televisiemaker) samen met zijn team (camera- en geluidsman) de kijker mee in zijn zoektocht naar het verhaal achter een aantal Stolpersteine in de Burgemeester Meineszlaan in Rotterdam.
Stolpersteine zijn gedenktekens op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine (letterlijk 'struikelstenen') herinneren o.a. aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten. Het is een project sinds 1994 van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij noemt ze Stolpersteine 'omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.’ De inmiddels al 50.000 stenen zijn te vinden in diverse plaatsen in 19 landen waaronder Nederland.
Op 10 april 2014 werden door Gunter Demnig de eerste Stolpersteine gelegd in de Burgemeester Meineszlaan en omgeving. Bewoner van deze straat Jack Wouterse maakte een televisieserie van de zoektocht naar het verhaal van de huizen waarvoor de steentjes liggen en de mensen die er 75 jaar geleden woonden en niet terug mochten keren. Wie waren zij en wie wonen er nu in deze huizen. Zijn er overeenkomsten en kennen en voelen de huidige bewoners de littekens van de Laan? De zoektocht naar het verleden zal niet zonder slag of stoot gaan, veel archief is verloren gegaan en er zijn weinig tot geen overlevenden. De serie vertrekt vanuit de huidige bewoners van de Burgemeester Meineszlaan en zal gaandeweg een document opleveren waarin de herinneringen van vroeger een plaats zullen krijgen in het Rotterdam van nu. Om onze vrijheid te vieren en de geschiedenis de delen. ‘Ter altijd durende herinnering’.