Veel kritiek op sloop sociale huurwoningen in Rotterdam

Woningcorporaties en huurdersverenigingen in Rotterdam hebben stevige kritiek op het plan van wethouder Ronald Schneider (Wonen) om 20.000 sociale huurwoningen te slopen. Ze vrezen dat in de stad een ernstig tekort ontstaat aan betaalbare huurwoningen.
Het gemeentebestuur wil tot 2030 in totaal 20.000 sociale huurwoningen slopen of verbouwen tot duurdere appartementen. In Rotterdam zijn nu nog 167.000 van dit soort woningen beschikbaar.

Volgens verantwoordelijk wethouder Schneider wordt Rotterdam "steeds aantrekkelijker voor voor hoger opgeleiden en gezinnen met kinderen". De vraag naar duurdere woningen zou daarom toenemen, terwijl het aanbod voor deze groep achterblijft.

Samen met de woningcorporaties wil de wethouder goedkope huurwoningen gaan verbouwen tot grotere en duurdere appartementen. Ook moet er voor de hogere inkomens worden bijgebouwd.

'Slecht plan'
Woningcorporatie Havensteder vindt het een slecht plan, zegt bestuurder Hedy van den Berk. "Rotterdam is hip en happening en ik snap dat de politiek daar gebruik van wil maken. Maar ik vind ook dat je als grote stad verplicht bent om te blijven kijken naar mensen met een smallere beurs en of zij en hun kinderen hier ook kunnen blijven wonen."

"Als deze wethouder denkt dat wij op grote schaal sociale huurwoningen in Rotterdam gaan slopen en daar duurdere woningen voor gaan terug bouwen, dan heeft hij het mis" zegt Den Berk stellig. "Het is namelijk mijn kerntaak om te zorgen voor huisvesting voor mensen met een laag inkomen. Dus dat zal een spannend gesprek worden."

Huurders
Ook de overkoepelende organisatie van huurders, Huurdersnetwerk Rotterdam, ziet niets in de plannen van de wethouder. John la Gordt Dillie: "Rotterdam is na de oorlog opgebouwd door de sociale minima en die groep moet je koesteren."

"Als er in Rotterdam geen plek meer is voor deze groep, dan verwacht de wethouder dat de regiogemeenten ze wel opvangt. Maar daar zitten ze ook niet te wachten op Rotterdamse minima, die hebben daar hun eigen problemen", aldus La Gordt Dillie.

Statushouders
Volgens hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft, gespecialiseerd in woningmarktbeleid, zal de vraag naar goedkope huurwoningen ook in Rotterdam alleen maar toenemen. "Denk aan al die ouderen die langer thuis blijven wonen en aan die 14.000 statushouders die nog op een huis wachten. En dat worden er alleen maar meer."

Boelhouwer: "Rotterdam heeft met dit plan een politieke keuze gemaakt voor meer midden-inkomens en dat mag. Maar kom dan wel met goede oplossingen voor de minima in je stad, want dat aantal neemt niet af. "

Den Haag
Ook in politiek Den Haag heeft het plan geleid tot opgetrokken wenkbrauwen. SP-Kamerlid Farshad Bashir kondigde aan Kamervragen te stellen over de geplande sloop van de sociale huurwoningen.

''Volgens de wethouder zijn er te veel sociale huurhuizen. Dat is echt onzin. Een kwart van de Nederlanders is in inkomen er fors op achteruit gegaan'', aldus de socialist. "Bovendien blijkt uit onderzoeken dat er juist behoefte is aan meer goedkope en betaalbare huurwoningen."
Deel dit artikel:

Reageren