nieuws

'Treinduwer' station Blaak ontoerekeningsvatbaar

De man die in maart van dit jaar op station Blaak in Rotterdam een reiziger bijna voor de trein duwde, krijgt geen gevangenisstraf. Volgens de rechter is hij ontoerekeningsvatbaar. Wel moet hij 1000 euro schadevergoeding betalen.
De 28-jarige Murat K. uit Rotterdam werd donderdag veroordeeld voor poging tot doodslag, maar meteen ontslagen van rechtsvervolging. Hij moet wel naar een psychiatrisch centrum, omdat hij lijdt aan waanbeelden.
Bekentenis
De man bekende in september dat hij een destijds 20-jarige man uit Barendrecht had geduwd. Die bekentenis volgde nadat een buurtbewoonster hem had herkend op camerabeelden die waren vertoond in opsporingsprogramma Bureau Rijnmond.
In de rechtszaal maakte de dader een warrige indruk. Soms zei K. dat hij zich herkende op de camerabeelden. Soms ook niet. Volgens hem moesten alle beelden uit heel Rotterdam worden getoond om achter het ware verhaal te komen.
Waarom ik?
Ook het slachtoffer, Christiaan, was aanwezig tijdens de rechtszaak. Hij studeert geneeskunde in Rotterdam. Nog steeds ondervindt hij veel last van het gewelddadige voorval.
"In een reflex kon ik voorkomen dat ik voor de trein werd geduwd", zegt hij. "Had er toch mee te maken dat ik hem eerder al op het perron had gezien. Een beetje louche figuur. Onbewust ben je dan extra alert."
Tegenwoordig staat Christiaan op het perron altijd met zijn rug tegen de muur. "En ik reis minder met het openbaar vervoer. Als ik 's avonds uitga, probeer ik toch met iemand terug te fietsen. 'Waarom ik', spookte er in het begin door mijn hoofd. Het is heel moeilijk voor te stellen dat je er niet meer zou zijn."