nieuws

Verfbeurt Hef kost Rotterdam 7,8 miljoen euro

De opknapbeurt van het val van de Rotterdamse Hef kost de gemeente bijna 7,8 miljoen euro. Het beweegbare deel van de spoorbrug wordt onder handen genomen omdat het in slechte staat verkeert.
De verf bladdert er van af, er zit schimmel op en veel plekken zijn gaan roesten. De brug is deels met wit folie ingepakt om door te kunnen werken tijdens de winter en te voorkomen dat tijdens het zandstralen grit in het milieu terechtkomt.

Verscheept

Het brugdeel werd vorig jaar november op het Noordereiland met drijvende bokken uit de twee staande delen gehesen. Daarna is het naar de Merwehaven - op de grens van Schiedam en Rotterdam - verscheept. Hier wordt het brugdeel nu opgeknapt.
Volgens projectleider Marcel Walraven heeft de renovatie zo lang op zich laten wachten omdat de regels van de Europese aanbesteding strikt moesten worden nageleefd.

Flink bedrag

Walraven geeft toe dat 7,77 miljoen euro een flink bedrag is voor een verfbeurt. "Maar je praat wel over 28.000 vierkante meter verfwerk. Op het moment dat het val uit de steigers komt, is 'ie best groot. Ongeveer 55 meter lang, ruim acht meter breed en het hoogste punt ligt op tien meter. Een enorm gevaarte."
Eind volgend jaar moet de klus geklaard zijn en wordt het val weer in de Hef gehesen.