nieuws

Directeur Nieuwe Instituut overtrad regels

nieuweinstituut
nieuweinstituut
De directeur van het Nieuwe Instituut in Rotterdam heeft regels overtreden toen hij een opdracht aan zijn levenspartner gaf. Mede daarom krijgt Guus Beumer een zakelijk directeur naast zich.
Dat heeft het Nieuwe Instituut bekend gemaakt na de presentatie van een onderzoeksrapport naar de gang van zaken bij de culturele instelling in Rotterdam-Centrum.
De commissie is duidelijk in het rapport. Beumer overtrad regels toen hij het gunnen van een opdracht aan Verkerk/EventArchitectuur (het bedrijf van zijn partner) niet aan de voorzitter van de raad van toezicht van het Nieuwe Instituut meldde.
Beumer blokkeerde vervolgens de mogelijkheid om naar alternatieven te zoeken. Zijn managementteam wees hem wel op die mogelijkheid.
Maar ook de raad van toezicht heeft niet goed gehandeld. Beumer hoefde nooit uit te leggen waarom zijn partner de opdracht kreeg.
Ook voerde een lid van de raad van toezicht een betaalde opdracht uit voor het Nieuwe Instituut. Dat is volgens de onderzoekscommissie niet onmogelijk, maar zoiets verdient wel goede uitleg.
In de toekomst zullen de leden van de raad van toezicht geen betaalde opdrachten voor het Nieuwe Instituut uitvoeren.

Kritiek

De gang van zaken bij het Nieuwe Instituut leidde eerder tot kritiek van wethouder Visser en diverse partijen in de Rotterdamse gemeenteraad.