nieuws

Raad Rotterdam kraakt sloopplannen huurhuizen

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad is kritisch over het plan van wethouder Ronald Schneider om de komende jaren 20.000 sociale huurwoningen te slopen of renoveren. Partijen vrezen een tekort aan betaalbare woningen in de stad.
Vooral de linkse oppositiepartijen zien helemaal niets in de plannen. Ze sluiten zich aan bij de
van woningcorporaties en huurdersverenigingen dat armere Rotterdammers niet meer welkom zijn in hun stad.
Ook coalitiepartij D66 is nog niet overtuigd van plannen in de 'Woonvisie'. Raadslid Nils Berndsen mist een goede onderbouwing en cijfers. Er is huiswerk te doen voor de wethouder: "Het is heel moeilijk te zien welk deel je van de woningen dan onttrekt, wat de vraag is en wat je acceptabel vindt als wachttijd."

Jarenlange wachttijd

Volgens woningcorporatie Havensteder is die wachttijd nu vier tot acht jaar. Directeur Hedy van den Berk van Havensteder deed woensdagochtend haar zegje tijdens een commissievergadering in het stadhuis.
Volgens Van den Berk neemt de vraag naar sociale huurwoningen de komende tijd alleen maar toe. Dit komt omdat ouderen steeds langer thuis moeten wonen en door de toename van het aantal statushouders. Dit zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning die recht hebben op een goedkope huurwoning.

Scheefwonen aanpakken

Wethouder Schneider zegt juist dat er minder huurwoningen nodig zijn. Uit cijfers zou blijken dat 124.000 huishoudens recht hebben op een sociale huurwoning, maar dat Rotterdam nu 167.000 van dat soort woningen heeft.
Het zogenoemde 'scheefwonen' moet daarom worden aangepakt volgens Schneider.