Het Timmerhuis: een wolk van pixels

Het Timmerhuis in Rotterdam is bijna klaar voor de grote opening komende vrijdag. In het atrium op de begane grond worden nog lampen opgehangen en ergens in een nieuwe horecazaak klinkt nog het geluid van een zaag.

Maar als je naar boven gaat de glazen kubussen in, zie je werkende ambtenaren en in de appartementen wordt al gewoond.

Een van de bewoners is architectuurfotograaf Ossip van Duivenbode. "Ik wist gelijk al toen de prijsvraag werd uitgeschreven voor het ontwerp van dit gebouw dat ik hier wilde wonen", vertelt van Duivenbode uitkijkend over onder meer de Markthal. "Het is een geweldige locatie, je zit midden in de stad en toch hoor je hier de vogels fluiten."

Het gloednieuwe gedeelte van glas en staal zit achter de oude gevel. Een beetje verstopt. Er is zo'n twee jaar aan gewerkt en bijzonder duurzaam.

Katrien van Dijk van architectenbureau OMA: "Het heeft driedubbel glas, er zit warmte- en koude opslag in en in de garage kunnen zuinige auto's worden opgeladen. We hebben zelfs vleermuizen."

Vleermuizen? Helpen die bij het krijgen van een duurzame status? "Jazeker", zegt Van Dijk. "Die zitten in het monumentale gedeelte van het pand. Er heeft zelfs een ecoloog meegewerkt tijdens de bouw."
Deel dit artikel:

Reageren