nieuws

Rijnmond Staat Stil met Stef Aupers

Wist u dat Hillary Clinton eigenlijk een reptiel is? En dat er in de jurk van Katy Perry verborgen boodschappen zitten?
Als u nu "ja" antwoordt, dan behoort u waarschijnlijk tot de complotdenkers: zij die bijvoorbeeld ook denken dat 9/11 een daad was van Bush, en niet van Bin Laden.
Stef Aupers is cultuursocioloog en hoogleraar in Leuven. Hij bestudeert al jaren het fenomeen van de complottheorie: wie zijn de mensen die erin geloven en neemt het aantal gelovigen ook toe? Binnenkort verschijnt daarover een promotie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Satanisch

Onder de complotters bevinden zich bijzondere exemplaren. De bekendste in Nederland is oud-journalist Micha Kat. Hij stelt dat ons land wordt geregeerd door een pedoseksuele maffia, die zich verlustigt aan satanische rituelen. Hij denkt ook dat Vladimir Poetin persoonlijk achter hem aanzit.
Wereldwijd is David Icke de grote man. Volgens Aupers krijgt hij met gemak het Wembley-stadium in Londen vol. Icke zegt dat wij allen slaven zijn van de elite, die bestaat uit reptielen. De aanslagen in Parijs? Niks IS. Allemaal het werk van die elite, van de Franse overheid.

Religie

Stef Aupers benadrukt dat het geloof in complotten wijdverbreid is. "Het neemt ook toe. Ik zie veel verwantschap met religie. Een complot is ook een manier om betekenis te geven aan het bestaan. Het stelt mensen in staat de grote verbanden te zien en het lijden een plaats te geven."
In het sociologisch onderzoek gaat het niet om de vraag of complotten waar zijn. "We geven geen waardeoordeel. Er zijn extremen, maar burgers wórden natuurlijk ook geconfronteerd met overheden die corrupt zijn. Of denk aan de FIFA. Ons interesseert vooral: wie zijn de complotdenkers en hoe kan je het als maatschappelijk verschijnsel duiden."
Illuminati, dodelijke vaccins, chemtrails. Paul Verspeek duikt met Stef Aupers in de wondere wereld der complotten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl