nieuws

'Klimaatakkoord zal haven Rotterdam transformeren'

'Klimaatakkoord zal haven Rotterdam transformeren'
'Klimaatakkoord zal haven Rotterdam transformeren'
De Rotterdamse haven zal enorm moeten veranderen, nu de wereld het eens is geworden over een nieuw klimaatverdrag. Dat is de overtuiging van directeur Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda.
Minnesma is "aangenaam verrast" door het concrete resultaat dat de klimaattop in Parijs heeft opgeleverd. Alle 195 landen die deelnamen aan de conferentie, zetten hun handtekening onder een verdrag waarin staat dat de temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden mag stijgen en het liefst minder dan 1,5 graden. Om dat doel te bereiken moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag.

'Einde verhaal voor fossiele brandstoffen'

"Dat betekent dat je binnen nu en 20 jaar alle fossiele brandstoffen de wereld uit moet helpen", zegt de activiste, die vooral bekend is van haar succesvolle juridische strijd tegen de staat. "Dit is een enorm signaal aan alle kolen- olie- en gasboeren dat het einde verhaal is. Als je nog aandelen Shell hebt, zou ik ze snel verkopen.''
Energiebedrijven moeten overstappen op duurzame energiebronnen, anders zijn ze ten dode opgeschreven, stelt Minnesma. Verandering zal volgens haar ook een geldkwestie zijn. "Zon en wind zijn uiteindelijk goedkoper dan fossiele brandstoffen." Banken zullen ook minder geneigd zijn om goedkope leningen te verstrekken voor 'fossiele' projecten, verwacht ze. De afgelopen jaren trokken pensioenfondsen en vermogende stichtingen zich al gedeeltelijk terug uit die markten. Minnesma hoopt op "een sneeuwbaleffect".

'Een ander soort haven'

Maar ook in een economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen, zal de haven van Rotterdam een belangrijke functie kunnen vervullen. "De haven kan een rol spelen in het opvangen van al die groene grondstoffen", filosofeert Minnesma desgevraagd. "Die kunnen misschien ook in de haven worden verwerkt en daarna worden doorgestuurd. Het wordt een ander soort haven."
Het klimaatakkoord geeft volgens haar "een extra steun in de rug om het sneller te doen". "Nu moet ook de markt meebewegen. Maar vaak zie je dat wel gebeuren als zoveel landen tegelijk een signaal geven. Dat vind ik de grote winst van dit akkoord."
Havenbedrijf Rotterdam, Shell en E.ON reageerden zondag niet op verzoeken om een reactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl