Onbekenden bekladden 'aanstootgevend' schilderij

In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is afgelopen weekend een schilderij beklad. Het gaat om het omstreden doek Het Beloofde Land van Izak Boom. In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een onbekende er met een spuitbus twee grote roze-paarse bollen erop gespoten.
Twee maanden geleden zorgde kritiek van bezoekers ervoor dat het ziekenhuis het schilderij samen met een ander doek van Boom tijdelijk verwijderde. De directie van het ziekenhuis bepaalde dat de schilderijen nooit hadden mogen worden verwijderd. Ze werden daarom weer opgehangen.

Juist de gewraakte scènes die als aanstootgevend werden ervaren door diverse bezoekers, zijn beklad.

Kunstenaar Izak Boom is zeer verbolgen en noemt het een laffe daad. "Maak je kenbaar en kom met een creatief antwoord in plaats van een destructieve daad."

Het schilderij hangt er nog steeds. Het Beatrixziekenhuis heeft er een bordje bij geplaatst dat zij het vandalisme betreurt en dat ze in overleg met de kunstenaar heeft besloten het werk te blijven exposeren.

Het werk is mogelijk verzekerd via de kunstcommissie van het ziekenhuis en Boom hoopt dat een restaurateur er nog iets aan kan doen.
Deel dit artikel:

Reageren