Feyenoord City moet club aan nieuw stadion helpen

Feyenoord City. Onder die naam gaat Feyenoord komende periode werken aan de ontwikkeling van een nieuw stadion en het gebied daarom heen. Nadat eerdere plannen voor verbouw en nieuwbouw klapten, is het een tijdje stil geweest, maar maandagavond werden de plannen gepresenteerd aan de aandeelhouders van de huidige Kuip.
Officieel laat de Feyenoord-leiding nog in het midden of het om nieuwbouw of verbouw gaat, maar de betrokkenheid van het architectenbureau OMA van Rem Koolhaas en consultant Arup, sluit hergebruik van het huidige stadion natuurlijk uit. Cees de Bruin, voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Stadion, wilde daar weinig over kwijt. "Ik hoop dat een nieuw stadion kan, maar ik zeg niet dat het geen verbouw zou kunnen worden. We houden die opties open," zegt hij.

Behalve een nieuw stadion, moet er een multifunctioneel sports-, leisure- en entertainmentcomplex komen. Dit geheel wordt Feyenoord City genoemd. "Een nieuw concept in Nederland, niet in de wereld. Er worden, bijvoorbeeld in Amerika, 'cities' ontwikkeld rondom een stadion. Wij kunnen als Feyenoord een city-concept neerzetten die ons een voorsprong moet geven op de concurrentie," aldus De Bruin.

De maandag herbenoemde voorzitter van de RvC van het Stadion gelooft in de kansen, ondanks het afketsen van eerdere plannen in de afgelopen jaren. "Daarom zijn we ook een tijdje stil geweest. We moesten dit goed voorbereiden, we kunnen het ons niet nog een keer veroorloven om mis te zitten. Ik heb er vertrouwen in omdat we nu voor het eerst vanuit de exploitatiekant kijken. Wij kijken naar de verlies- en winstrekening van Feyenoord als eenheid, als we dat doen kom je tot een heel ander model dan wanneer je puur en alleen naar een stadion kijkt."

Een projectteam onder leiding van Frank Keizer gaat de plannen voor Feyenoord City snel uitwerken samen met mensen uit de organisatie van Feyenoord, architectenbureau OMA en verschillende externe adviseurs. Het is de bedoeling dat er in de zomer van volgend jaar een concreet plan ligt dat naar de Rotterdamse gemeenteraad kan worden gestuurd. De Bruin: "De gemeente is positief over dit plan, het is doorgesproken en ze staan er volkomen achter." Feyenoord City moet een onderdeel worden van de totale opwaardering van het oostelijke gedeelte van Rotterdam-Zuid. De gemeente hoopt dat het stadion als aanjager gaat fungeren.

Minder vertrouwen in het slagen van dit project, zoals het maandag in de Kuip werd gepresenteerd, heeft Joan Smal, voorzitter van de VASF (vereniging aandeelhouders stadion Feyenoord). En met hem nog een deel van de aandeelhouders. "Om nou te zeggen dat we weten waar we naartoe gaan, het is allemaal heel vaag. Het enige wat wij concreet gehoord hebben, is dat het (het onderzoek naar de haalbaarheid, red.) ons drie ton gaat kosten. Dat wordt niet gevraagd, maar meegedeeld."

Smal: "Ik zie veel overeenkomsten met HNS (Het Nieuwe Stadion), te veel overeenkomsten met toen en nu. Het zou mij niet verbazen als we weer te hoge verwachtingen hebben. Het moet te behappen zijn. Volgens mij hebben wij van HNS geleerd hoe het niet moet. Wij hebben geen goede onderbouwing gekregen waarom er nu wel voor nieuwbouw wordt gekozen, wat dat wordt het dan, geen verbouw. Je kunt wel een stadion neerzetten, maar de vraag is of je het kunt exploiteren. Wij houden ons hart vast."

Daarnaast is Smal boos over de manier van communiceren naar de aandeelhouders van het Stadion toe. "Misschien zouden wij wel zijn mee gegaan als ze met een goed onderbouwd verhaal waren gekomen, maar er wordt niet gecommuniceerd. Er vindt weinig informatievoorziening naar ons toe plaats."

De Bruin zegt daarover: "Het is jammer dat je in zo'n proces met verschillende partijen niet iedereen op de hoogte kunt houden. De aandeelhouders moeten erop vertrouwen dat wij op een goede en behoorlijke manier proberen die nieuwe ontwikkeling voor elkaar te krijgen. Ik snap dat er twijfels zijn, maar we gaan nu de weg vooruit in slaan," aldus De Bruin, die eraan toevoegt, "de meerderheid van de aandeelhouders staat er achter, dat weet ik."
Deel dit artikel:

Reageren