Laatste hobbel A4 genomen: vergunning rond

De openstelling van het nieuwe stuk A4 tussen Schiedam en Delft komt steeds dichterbij. Het Hoogheemraadschap Delfland heeft Rijkswaterstaat onder voorwaarden een vergunning gegeven voor het wegpompen van meer grondwater. Die vergunning was de laatste grote hobbel die nog moest worden genomen.
De A4 is verdiept aangelegd. Om te voorkomen dat grondwater de tunnelbak in loopt, pompt Rijkswaterstaat zo'n 1,2 miljoen liter water per dag weg. Bewoners van het Midden-Delfland zijn daar niet blij mee, want zij vrezen dat de bodem daardoor inklinkt en hun panden schade oplopen.

In eerste instantie dacht Rijkswaterstaat dat het slechts om 400 duizend liter water per dag zou gaan. Daarom was een nieuwe vergunningaanvraag nodig. Nu die is goedgekeurd, mag Rijkswaterstaat dagelijks 1,45 miljoen liter wegpompen.

Water teruggepompt
Om problemen te voorkomen, stelt het Hoogheemraadschap echter wel eisen. Zo moet Rijkswaterstaat het water dat rond de weg wordt weggepompt weer terug de polder in pompen. Door die zogeheten retourbemaling wordt ''nagenoeg geheel voorkomen dat de grondwaterstand in de omgeving van de A4 daalt'', aldus het Hoogheemraadschap.

Mochten er toch problemen zijn, dan moet Rijkswaterstaat aanvullende maatregelen nemen. Wie bezwaar heeft tegen de vergunning, kan er de komende zes weken nog bezwaar tegen maken.

Stichting De Batavier, die namens omwonenden en organisaties het project volgt, wil de uitspraak van het Hoogheemraadschap nader bestuderen. De stichting sluit een gang naar de rechter (Raad van State) om openstelling te voorkomen niet uit.

Werkt het?
De gemeente Midden-Delfland wil de uitspraak eerst bestuderen. Maar wethouder Govert van Oord vraagt zich wel af of de voorgestelde techniek gaat werken. ''Het is de bedoeling dat het water op 30 meter diepte gaat worden geïnjecteerd. Maar we weten nog niet of die werkwijze succes heeft.''

Schultz blij
De nieuwe A4 gaat binnenkort open. Een datum is nog niet bekendgemaakt. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) is blij dat de vergunning is verleend. "Dit is een mooi bericht. We kunnen nu door, we zitten in de afrondende fase."

Ze stelt dat veel weggebruikers "reikhalzend uitkijken naar het moment dat de weg die ze nu al zien liggen wordt opengesteld. Wat mij betreft gaat dat nu zo snel mogelijk gebeuren."
Deel dit artikel:

Reageren