nieuws

Humanitas biedt bedreigde asielzoekers woonruimte

Humanitas Rotterdam biedt onderdak aan tien bedreigde homoseksuele en transgender asielzoekers.
De tien werden
in Alphen aan de Rijn. In eerste instantie verbleven ze op de mannenafdeling, later werden ze overgebracht naar een familieafdeling. Maar ook daar werden ze lastig gevallen.

Gelijkwaardig

Het Rotterdamse raadslid Fatima Talbi (PvdA) trok zich het lot van de tien aan en zocht een oplossing. Ze heeft Humanitas bereid gevonden om de asielzoekers te plaatsen.
Directeur Gijs Kempen: "Wij zijn een waardengedreven organisatie en vinden dat iedereen gelijkwaardig is, daarom willen we deze mensen opvangen."
Eerst verzoek COA
Het is nog niet duidelijk of en waar ze zullen worden geplaatst, omdat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) officieel nog een verzoek moet indienen.
Humanitas heeft per direct tien plaatsen beschikbaar, maar wil wel de normale procedure volgen, in overleg met het COA. Dat overleg is nog gaande.

"Bedreigingen groot probleem"

In het stadhuis in Rotterdam kwamen de tien asielzoekers dinsdagavond al even bijeen voor een ronde tafelgesprek met raadsleden. Uit de reacties blijkt dat overal in Nederland homoseksuele asielzoekers last hebben van bedreigingen.
"Uitschelden, in het gezicht spugen, aanranden, in elkaar slaan", somt Gert-Jan Verboom op. Hij heeft regelmatig contact met homoseksuele asielzoekers. Verboom is van 'Hang Out 010', een organisatie die bedreigde asielzoekers mee op pad neemt.

AZC Beverwaard
Verboom hoopt dat in het toekomstige asielzoekerscentrum in Rotterdam-IJsselmonde duidelijke regels worden gesteld én gehandhaafd. Een 'roze zone' in het AZC ziet Verboom niet zitten: "Zodra ze die zone uitkomen dan is het probleem daar nog steeds. Het is ook apart dat vluchtelingen die het slachtoffer zijn, ook als oplosser van het probleem worden gezien terwijl de dader comfortabel mag blijven zitten waar hij zit."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!