Knalsensoren sporen vuurwerk in Ommoord op

De gemeente Rotterdam start woensdag met een proef met knalsensoren die vuurwerkoverlast in Ommoord moeten opsporen. In een gebied van twee vierkante kilometer kan snel worden bepaald waar een knaller wordt afgestoken.

Binnen enkele seconden nadat een van de sensoren de knal heeft gehoord, gaat er een bericht naar stadswachten in de buurt. Deze kunnen dan snel naar de plek toe gaan en actie ondernemen. Eventueel kunnen de stadswachten worden ondersteund door de politie.

Vooral megaknallen
Volgens wethouder Joost Eerdmans gaat het niet om gillende keukenmeiden. "Het gaat vooral om de megaknallen, waar mens en dier enorm van schrikken. Met deze apparatuur kunnen we de afstekers hopelijk opsporen en beboeten. In ieder geval gaat hier een preventief signaal vanuit."

"De overlast die mensen ervaren van vuurwerkknallen, daar wil ik wat aan doen", vertelt Eerdmans. "Het systeem meet precies waar de overlast zich bevindt. Vervolgens weten stadswachten en politie dus binnen enkele seconden waar ze moeten zijn. En kunnen we de overlast aanpakken."

Informatie verzamelen
Met de proef verzamelt de gemeente eveneens gegevens over waar en op welke tijden vuurwerk wordt afgestoken.

Het vuurwerkdetectiesysteem is ontwikkeld door TNO en bestaat uit vijf sensoren die meten waar en wanneer vuurwerk wordt afgestoken. De sensoren worden bevestigd aan flatgebouwen. Om veiligheidsredenen wordt de exacte locatie niet vermeld.
Deel dit artikel:

Reageren