nieuws

Jubileum: 50ste storing Botlekbrug

Nog geen etmaal na de laatste storing was het weer zover: de Nieuwe Botlekbrug raakte vroeg in de woensdagochtend gestremd voor al het auto- en scheepvaartverkeer door een defect aan de slagbomen.
Het was de 50ste keer dat de brug defect is, sinds de opening afgelopen zomer. Rond 8.00 uur kon het autoverkeer weer van de brug gebruikmaken. Het scheepvaartverkeer was uren later nog steeds gestremd.

Team monteurs

De vele miljoenen kostende brug over de Oude Maas is ontworpen om de doorstroming van auto's, vrachtwagens en schepen op de A15 naar de havens te verbeteren, maar geregeld staat het verkeer juist helemaal stil. Vooral met de elektronica en de vergrendeling zijn veel problemen geweest.
Rijkswaterstaat heeft permanent een team van monteurs klaarstaan om storingen te verhelpen. Dinsdag kampte de brug nog met een kapot onderdeel van de slagbomen.
Weggebruikers en schippers kunnen zich aanmelden voor een sms-service. Ze krijgen dan een bericht wanneer de brug weer eens in storing is.
Vervelend
Bianca Janssen van Rijkswaterstaat noemt het "ontzettend vervelend" dat de brug al tientallen keren in storing is geweest. ''We zitten er vol bovenop'', belooft ze. ''Er staan altijd monteurs paraat. We vragen van de aannemers bij elke storing analyses."
Rijkswaterstaat heeft inmiddels een onafhankelijke partij gevraagd naar de problemen te kijken. ''Die licht met ons door hoe we de brug zo snel mogelijk perfect kunnen laten functioneren.''
Volgens Janssen kampte de brug aanvankelijk vooral met sensorstoringen. "Dat hebben we nu onder controle." De laatste tijd zijn het de slagbomen en computersystemen die voor problemen zorgen. "Daar is nu werk aan de winkel."

Crossfit

Veel Spijkenissers en Hoogvlieters ergeren zich aan de gammele brug. Sportschool Crossfit bedacht daarom eerder een ludieke actie voor de 50ste storing.
Het is de bedoeling dat sporters van de club een aantal work-outs uitvoeren aan de voet van de brug. "We zullen eens laten zien hoe soepel die brug moet werken", zei Dennis Houkes van de sportschool daar eerder over.