nieuws

Hellevoets pensioenfonds in de problemen

geld.cropresize.tmp.jpg
geld.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Pensioenfonds Helvoet uit Hellevoetsluis zit in de financiële problemen. Dat maakte het fonds dinsdag bekend. Mogelijk moet het fonds de uitkeringen verlagen.
Het fonds regelt de pensioenen van het gelijknamige rubberbedrijf in Hellevoetsluis. De meeste mensen die bij het fonds zijn aangesloten zijn medewerkers of oud-medewerkers van het bedrijf. In totaal gaat het om 220 deelnemers, 398 gewezen deelnemers en 322 gepensioneerden.

Fonds al langer in de problemen

Het fonds zit al langer in de problemen en heeft hierover al contact gehad met de Nederlandsche Bank die toezicht houdt op de fondsen. In een herstelplan dat het fonds eerder indiende bij de bank , is de mogelijkheid opgenomen de pensioenen met vier procent te korten. DNB heeft het fonds vorige week benaderd om over de voortgang van het herstelplan te praten.

Dekkingsgraad van 96,5 procent

De bank voerde overleg met het fonds omdat de dekkingsgraad te laag lag. Bij een dekkingsgraad van 100% heeft een pensioenfonds genoeg vermogen om de verplichtingen na te komen. Als het percentage lager is, kan het fonds dat niet garanderen. De dekkingsgraad van het pensioenfonds lag eind juni op 96,5 procent. Volgens het herstelplan moest die op die datum 92,2 procent bedragen. Hoewel er dus nog steeds sprake is van onderdekking, lijkt het fonds zich enigszins te herstellen.

Meerdere fondsen in de problemen

Helvoet is niet het enige fonds dat in de problemen zit. Vorige week maakte minister Donner bekend dat er in Nederland veertien pensioenfondsen zijn die er zo slecht voorstaan dat ze mogelijk de uitkeringen moeten verlagen. Na de bekendmaking ontstond er veel onrust, omdat Donner niet wilde zeggen welke fondsen in de problemen zitten. Inmiddels is het merendeel van de noodlijdende fondsen bekend.

Tweede Kamer wil meer openheid

Naar aanleiding van de onrust vond er dinsdag een debat plaats in de Tweede Kamer. Een meerderheid vindt dat er minder geheimzinnig moet worden gedaan over het vermogen van pensioenfondsen. Een meerderheid wil dat de geheimhoudingsplicht van De Nederlandsche Bank over zwakke fondsen wordt afgezwakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl